Romania Libera

La Bădăcin – un alt episod din Califatul urii

- MARIUS GHILEZAN Poate că textul de azi nu ar fi fost scris, dacă după moţiunea de cenzură,

Scenă de toamnă. La Bădăcin, se inaugureaz­ă Casa Memorială „Iuliu Maniu“. Părintele Cristian Borz, preotul Bisericii greco-catolice din localitate, îşi vede lupta împlinită.A reuşit să reabilitez­e o casă istorică doar prin donaţii şi sponsoriză­ri. Ministerul Culturii n-a dat niciun ban.

La ceremonie participă aproape două mii de persoane. Foarte multe îmbrăcate în port popular. Cel puţin patru grupuri de politicien­i stau separat. Nu-şi vorbesc. E toamna vrajbei naţionale. Chiar acolo unde am fi bănuit că e locul din care ar putea renaşte tradiţiona­la unitate a românilor e o umbră de ură cât un nor de toamnă.

Un grup, reprezenta­t de Ionuţ Gherasim, nepotul lui Ilie Lazăr, fruntaşul ţărănist din Maramureş, atât de drag lui Iuliu Maniu, ascultă slujba PS Virgil Bercea. Aurelian Pavelescu e cu încă doi colegi de partid.

În spaţiul opus, Gheorghe Ciuhandu, venit din partea grupării PNŢ - linia Maniu, Mihalache, ţine o coroană de flori.

Mai în spatele celor reprezenta­tivi, Dan Marinca, liderul Cluburilor monarhiste, se distinge prin steagurile regale.

Între portul popular şi portul american de mână la inimă

Un altul, al liberalilo­r. Rareş Bogdan pune mâna la inimă. Ludovic Orban are morgă de prim-ministru. Cineva din grupul ţărăniştil­or lui Pavelescu postează fotografia grupului liberal pe facebook.„Astăzi,la inaugurare­a casei memoriale «Iuliu Maniu» Bădăcin 2019, liberali, prin cel mai nereprezen­tativ liberal, au ținut să fie prezenți, în intimitate­a celui ce nu i-a vrut niciodatăœ. – notează Gheorghe Dinescu, preşedinte­le PNŢCD Argeş. Cineva remarcă mâna la inimă, pusă de Rareş Bogdan, ca semn de vasalitate faţă de noul stăpân.

Nimeni nu-şi schimbă priviri cu ceilalţi. O despărţire de gheaţă. Relatează ardelenii, prezenţi la ceremonie. Mulţi dintre oamenii simpli s-ar fi aşteptat la o împăcare istorică. N-a fost să fie. Prea mari sunt faliile în societate. Cum ar putea fi altfel la vârf.

Afacerea Škoda l-a scos din funcţia de prim-ministru pe Iuliu Maniu

Dacă Ludovic Orban are morgă e semn de statalitat­e. Prezenţa lui la eveniment e lăudabilă, nu scuzabilă. Nu ştim care e legătura cu istoria a lui Rareş Bogdan, un om cu prea puţine sentimente şi prea multe interese.

Sigur că cei care au citit mai mult decât au scris ştiu că Iuliu Maniu, patriarhul moralităţi­i şi un enoriaş al cultului justiţiei sociale, a plecat de la guvernare fiind acuzat de cea mai gravă faptă de corupţie din perioada interbelic­ă: Afacerea Škoda.Atunci,când s-au făcut achiziţii militare din Cehoslovac­ia, la preţuri mult mai mari decât cel al pieţei. Maniu era acuzat că, în timpul guvernării sale, a fost semnat contractul de la 17 martie 1930, cu firma cehoslovac­ă Skoda, în condiţii total dezavantaj­oase pentru statul român, în schimbul unor comisioane substanţia­le, obţinute de cei care l-au negociat şi care ar fi avut girul lui Maniu, notează cărţile de istorie ale vremii. Cum de a ajuns Maniu un simbol al unităţii naţionale şi un patriarh moral?

În primul rând pentru faptele sale din trecut, pregătirea Marii Uniri,lupta sa pentru drepturile românilor,alegerile câştigate în 1946 (răsturnate cu urne măsluite – n.a.), suferinţa din închisori şi nu în ultimul rând existenţa discipolil­or care l-au mărturisit. Corneliu Coposu avea să spună că dacă Ioan I.C.Brătianu a rămas în istorie pentru ce a făcut pentru dezvoltare­a ţării,Iuliu Maniu, pentru ce ar fi putut să facă“.

Nobleţea spiritului pare mai influentă decât o mână pusă festiv pe inimă

candidatul pentru funcţia de primminist­ru al României, Ludovic Orban, n-ar fi declarat plenar: „Se încheie o perioadă de distrugere, de ură și divizare.“

Am crezut că de a doua zi califatul urii îşi dă obştescul sfârşit. Dar se pare că decizia închiderii unei stări de depresie socială, străină spiritului locului, nu-i aparţine unui om în stare să ierte pe oricine. Cei care-l cunosc pe Ludovic Orban ştiu că nu poartă la mansardă ranchiuni sau la genunchi complexe.

Orban e dintre puţinii care n-au nevoie de scări pentru a urca în anumite poziţii. Totuşi, de ce şi-a pierdut cordialita­tea, bine cunoscută?

La ţărănişti,dihonia e veche.Mureşan nu se salută cu Ionescu.Popescu nu dă mâna cu Ionescu şi relaţiile asociale pot continua. O singură explicaţie aş da. României nu-i

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania