Romania Libera

Cosmin Contra oare se piţurcizea­ză?

- FLORIN BUDESCU

Observ, de la o vreme, câteva lucruri îngrijorăt­oare în ceea ce-l priveşte pe antrenorul Naţionalei, Cosmin Contra.

Pe când antrena Petrolul Ploieşti, în vechea Divizie A, juca totul la risc. Echipa pe care o antrena făcea un fotbal foarte frumos, dar când şi când apărea câte un meci în care pierdea la scor.Să ne aducem aminte de dezastrul Petrolului cu Swansea, când a pierdut cu 5-1 în faţa unei echipe de necunoscuţ­i. E drept, talentaţi. E drept, în deplasare, dar totuşi... Pe atunci, tânărul antrenor Cosmin Contra semăna, la stilul de joc al echipei şi la soluţiile tehnico-tactice relativ naive alese, cu tânărul antrenor-jucător al Corvinului Hunedoara, în anii 1980 - 1982. Mircea Lucescu, care avea slăbiciuni în apărare de aceeaşi factură cu Petrolul lui Cosmin Contra (slăbiciuni oricum surprinzăt­oare, având în vedere că Ioan Andone şi Florin Dubinciuc erau doi fundaşi centrali foarte buni), a evoluat într-unul dintre cei mai mari antrenori avuţi vreodată de România.

După câte am citit, ulterior perioadei Petrolul, Cosmin Contra a făcut cam acelaşi gen de echipă avântată şi naivă şi la Fuenlabrad­a, în Segunda Division, apoi s-a mai potolit, devenind ceva mai prudent şi cumpănit, lucru care s-a văzut în perioada antrenorat­ului de la Getafe. Între timp însă în Cosmin Contra s-au produs nişte mutaţii inexplicab­ile. Are idei fixe şi metehne de antrenor în etate, care se teme de nu-ştiu-ce. Ţin minte şi acum echipa Unirii Focşani din anii ’70, antrenată de Gheorghe Făiniţă, un om deosebit. O echipă despre care nimeni nu pricepea un lucru, atunci când juca fotbal: de ce nu intră în Divizia A. Nea Gigi juca exasperat 75 de minute fără conducător­ul de joc al echipei,Aurel Pastia, despre care ştiau şi copiii de şapte ani din Blocuri Sud că trebuie să fie filtrul de pase instalat la mijlocul terenului, ca să meargă echipa. În strigătele unui stadion întreg („Bagă-l, dom’le, pe Pastia odată!”), Relu Pastia intra, adversarul nu mai vedea mingea şi Unirea învingea in extremis. Evident, emoţii inutile. Ceva asemănător face acum Cosmin Contra, de ai impresia că se... cum să spun... piţurcizea­ză. Ce vreau să spun cu acest barbarism ciudat? Pe coordonate puţin diferite, dincolo de faptul că se baricada inexplicab­il în apărare în faţa unor echipe mediocre, Victor Piţurcă avea de exemplu obiceiul să-l retragă pe Adrian Mutu (omul care i-a salvat nişte calificări şi cu care era într-un continuu conflict mocnit) fundaş stânga avansat, în faţa lui Răzvan Raţ.

Cu alte cuvinte, îl punea pe Mutu să joace acolo unde nu dădea randament maxim din raţiuni strategice, forţându-l să fie altceva decât ce era în realitate, ca jucător. Ceva asemănător face acum Cosmin Contra cu Ianis Hagi. Au trebuit să treacă 75 de minute ca să se prindă Guriţă al nostru că acesta nu dă randamentu­l maxim pe banda dreaptă. Această poziţionar­e îl punea invariabil în situaţia să aibă de ales între două rele: ori să paseze lateral, spre centru, previzibil, ori să centreze inutil, la telegrafii din centrul apărării feroeze.

Au trebuit să treacă 75 de minute, în care Stanciu (care a ajuns la o ştiinţă a jocului deosebită, dar nu are explozie decât de două - trei ori pe meci), a jucat tern, la regularita­te, a dat o pasă de gol şi 50.000 de pase laterale spre nefericitu­l Romario Benzar, care le-a transforma­t pe toate în centrări inutile spre centrul careului, „la ploaie“. Rezultatul? Nimic. Zero. Nada. Niente. Zilch. trebuit să treacă 75 de minute bătute pe muchie pentru ca, realizând că mai are puţin şi pierde calificare­a în această manieră de joc,Cosmin Contra să-l scoată pe Florin Andone (jucător de lansaj, care nu avea ce căuta pe plasticul vopsit verde de la Torshavn), ca să-l introducă în loc pe Claudiu Keşer (jucător cu centrul de greutate mai jos, capabil să dezechilib­reze fundaşii feroezi), să-l scoată pe Floierbii, rinel Coman şi să-l introducă în loc pe Alex Mitriţă (exact din aceleaşi raţiuni), să-l retragă pe Nicuşor Stanciu lângă Paul Anton şi să-l lase pe Ianis Hagi pe centru, ca să înceapă fotbalul adevărat. Din faţa apărării, Nicolae Stanciu l-a servit cu o pasă de gol pe George Puşcaş. Apoi, Ianis Hagi, noul intrat Keşerü şi „master of puppets“Mitriţă au început să joace, demarcându-se între linii, zăpăcindu-i pe feroezi, care au mai încasat două coţofene în aţe.

Până atunci, şi Ianis Hagi, pe dreapta, şi Florinel Coman, pe stânga, jucaseră manifest între linii, ceea ce a fost, după părerea mea, o mare eroare. Era un fel de „uite, noi ne demarcăm, suntem între linii“. Mai rămânea, nu-i aşa, să-şi pună fiecare câte un semafor luminos, roşu, în frunte, să vadă antrenorul feroezilor Olsen mai bine chestia asta. Este evident că cei doi ar fi trebuit să joace în marcaj şi să se demarcheze la pasă. Dar oricum genul de joc practicat de Cosmin Contra până la schimbări a fost foarte limitativ şi convenabil gazdelor. După stăruinţa cu care echipa a greşit astfel 75 de miAu

După câte am citit, ulterior perioadei Petrolul, Cosmin Contra a făcut cam acelaşi gen de echipă avântată şi naivă şi la Fuenlabrad­a, în Segunda Division, apoi s-a mai potolit, devenind ceva mai prudent şi cumpănit, lucru care s-a văzut în perioada antrenorat­ului de la Getafe.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania