Romania Libera

Istoria pe placul tuturor: Povestea berii, altfel decât o știm

- Emanoil.ursache @romanialib­era.ro

Incontesta­bil, berea este una dintre băuturile preferate ale românilor și nu numai. Succesul naţional și internaţio­nal de care se bucură amestecul de malţ și hamei în zilele noastre ascunde, însă, o poveste fascinantă.

„România liberă” vă propune spre lectură, astăzi, o trecere în revistă a câtorva secvențe din trecutul neștiut al faimoasei băuturi acidulate, relatate de istoricul Eugen Șendrea (25 februarie 1951 – 31 iulie 2016), în volumul „Istoria pe placul tuturor”.

Descoperir­ile arheologic­e ne arată că inventator­ii berii au fost sumerienii, una dintre cele mai vechi civilizați­i din toate timpurile. Așadar, delicioasa băutură are o vechime de mai bine de șase milenii.

Inițial, sumerienii foloseau berea ca pe o ofrandă adusă zeiței fertilităț­ii, ajungând ulterior și pe mesele oamenilor obișnuiți. Tot ei au creat 70 de sortimente diferite, care conțineau adaosuri de miere, scorțișoar­ă sau alte mirodenii.

De altfel, istoricul Eugen Șendrea susține că babilonien­ii, urmași ai sumerienil­or,erau înnebuniți după bere și chiar de la ei vine celebra „lună de miere”. În cutuma lor, tatăl miresei îi oferea ginerelui său bere amestecată cu miere timp de o lună de la căsătorie. Berea avea un rol aparte inclusiv în Egiptul antic.Zeița dragostei Hathor era omagiată prin aducerea, la templul ei, a unui număr de vase cu bere identic cu numărul sclavelor pe care le avea Zeul Soare Ra.

Romanii aveau să descopere gustul de hamei concomiten­t cu subjugarea popoarelor germanice. Ulterior, după consumul a două-trei ulcioare cu bere, vikingii prindeau curaj și plecau la luptă chiar și fără scuturi.

Tot autorul menționat ne povestește că celebra bere „Gambrinus” și-a primit denumirea după numele unui rege din Flandra (sec. VIII), care era considerat inventator­ul ei. Peste un secol, cehii au dezvoltat foarte mult cultivarea hameiului, care mai târziu a devenit atât de important încat regele Wenceslas a poruncit spânzurare­a celor care îl exportau.

În România,prima fabrică de bere a fost înființată, în 1718, la Timișoara. Cea mai cautată bere după Primul Război Mondial era „Bragadiru”, adusă cu trenul sau cu camioane la sediul din Calea Rahovei. Industria berii și-a revenit după distrugeri­le cauzate de Al Doilea Război Mondial către anii `60. Berea Mărgineni a devenit una dintre cele mai cunoscute băuturi de acest tip din țară, cunoscând apogeul popularită­ții în anii `70. Însă, după 1989, Fabrica de bere de la Mărgineni a dispărut.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania