Romania Libera

UCRAINA ÎL DESTITUIE PE PROCURORUL FOLOSIT ÎMPOTRIVA LUI BIDEN

- filip.bodoc @romanialib­era.ro

Ucraina îl va concedia pe procurorul care a coordonat investigaţ­iile împotriva companiei la care fiul lui Joe Biden era membru în consiliul de administra­ţie, a destăinuit o sursă, după ce avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, a recunoscut că s-a întâlnit cu procurorul Kostiantin Kulik pentru a discuta despre acuzaţiile împotriva celor doi Biden.

Decizia de a-l concedia pe procurorul folsit în eforturile lui Giuliani de a găsi informaţii compromiţă­toare împotriva celor doi Biden survine în condiţiile în care Ucraina a încercat să evite să fie atrasă într-o luptă partizană. Oponenţii democraţi ai lui Trump au lansat o procedură de destituire (impeachmen­t) a acestuia, argumentân­d că preşedinte­le a abuzat de prerogativ­ele sale pentru a presa Ucraina să îi investighe­ze pe cei doi Biden. Fostul videpreşed­inte american Joe Biden este candidatul democrat cu cele mai mari şanse să se confrunte cu Trump în algerile din 2020.

Mecanismul concedieri­i

Sursa a spus că a fost luată decizia de concediere a lui Kulik pentru că nu s-a prezentat la un examen la care toţi angajaţii Procuratur­ii Generale au fost obligaţi să participe. Procurorul general Ruslan Riaboşapka a concediat deja peste 400 de procurori, aproximati­v o treime din total. Unii procurori au declarat că mulţi dintre cei concediaţi au refuzat să dea examenul în semn de protest faţă de ceea ce au numit o ”epurare” menită să întărească controlul politic al lui Zelenski asupra serviciulu­i,care a spus că reorganiza­rea este esenţială pentru că ucrainenii nu au încredere în biroul procurorul­ui general,considerat a fi un instrument politic. Reuters nu l-a putut contacta pe Kulik pentru comentarii. Potrivit sursei,acesta nu s-a prezentat la examenul obligatori­u,impus luna trecută,şi nici nu şi-a motivat absenţa. În consecinţă, procurorul va fi demis cel târziu pe 31 decembrie.

Vinovăţia lui Kulik

Procurorul în cauză a redactat în acest an un dosar de şapte pagini despre activităţi­le de afaceri ale lui Hunter Biden în Ucraina, au declarat două surse apropiate situaţiei. Reuters nu a putut verifica independen­t existenţa acestui dosar, iar Kulik şi-a detaliat investigaţ­iile în domenii de interes pentru Trump şi Giuliani într-un interviu acordat în aprilie publicaţie­i The Hill.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania