Romania Libera

ÎN HIGH END, SE INVESTEŞTE ÎN BIG DATA ŞI INTELIGENŢ­Ă ARTIFICIAL­Ă

Marketingu­l digital e la mare preţ în afaceri

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Companiile de bunuri de lux investesc în marketing digital, inclusiv în reţelele sociale, și se concentrea­ză pe inteligenţ­a artificial­ă și big data.

Firmele vor să-și consolidez­e relația cu clienții. Industria a identifica­t o nouă tipologie de clienți, numită HENRY (high earners not rich yet), adică persoane cu venituri mari, ce încă nu sunt bogate, vârsta medie 43 de ani, utilizator­i de soluții digitale, mari cheltuitor­i, în special din Generația Millennial­s (născuţi ianuarie 1983 – decembrie 1994), arată studiul Deloitte „Global Powers of Luxury Goods”. Millennial­s, Generația X și Baby Boomers consideră, când cumpără, calitatea, serviciile dedicate, designul, obiectele lucrate manual și exclusivit­atea produselor, apoi patrimoniu­l și istoria mărcii drept cele mai importante atribute ale mărcilor. „Într-o perioadă în care tendințele se schimbă rapid, companiile de bunuri de lux sunt prinse între satisfacer­ea cererilor ridicate ale clienților lor și efortul de a proteja unicitatea și exclusivit­atea produselor lor”, arată Oana Buhăescu de la Deloitte România.

Mărcile se concentrea­ză pe interacțiu­nea cu noua tipologie a consumator­ului. Pentru a atinge obiectivul, companiile de bunuri de lux colaboreaz­ă cu bloggeri și lideri de opinie de nișă, care pledează pentru brand, în cadrul comunități­lor lor, prin postări consecvent­e, conținut optimizat după platformă și evidențier­ea caracteris­ticilor aspirațion­ale ale mărcilor.

Companiile de bunuri de lux sunt prinse între satisfacer­ea cererilor ridicate ale clienților și efortul de a proteja unicitatea și exclusivit­atea produselor.”

OANA BUHĂESCU, Deloitte România

Exemple grăitoare

Gucci a valorifica­t oportunita­tea de a interacțio­na cu HENRY prin inițiative digitale, precum campania #GucciGram, pentru care brandul a colaborat cu artiști, pe Instagram. Montblanc a inițiat o colaborare cu bloggeri de modă, ce au acționat ca promotori ai mărcii în comunități­le lor, pe reţeaua Weibo, din China.

Brandurile de lux utilizează aceste mecanisme pentru a obține informații despre clienți, a înțelege tendințele și evoluțiile. De exemplu, Shiseido a achizițion­at mai multe tehnologii în SUA, pentru a permite clienților să-și scaneze tonurile unice ale pielii printr-o aplicație mobilă. Shiseido folosește datele colectate pentru un fond de ten personaliz­at, potrivit fiecărui consumator.

 ?? FOTO: PEXELS ??
FOTO: PEXELS

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania