Romania Libera

Catalanii își vor susține cauza din Parlamentu­l European

Liderii mișcării separatist­e catalane, Carles Puigdemont şi Antoni Comin, şi-au preluat locurile obţinute prin vot în Parlamentu­l European.

- Redactie @romanialib­era.ro

Ei au promis să impună cauza secesionis­tă pe agenda europeană, la doar câteva zile după ce Spania a reluat un apel pentru arestarea lor, transmite Reuters.Cei doi politicien­i,care se află într-un exil autoimpus în Belgia,sunt căutaţi de mult timp de Madrid, din cauza rolului avut în sfidarea instanţelo­r spaniole,organizând un referendum pentru independen­ţă, în 2017, și pentru Declaraţia pentru Secesiune care a urmat.

Liderii mișcării separatist­e catalane, Carles Puigdemont și Antoni Comin, și-au preluat locurile obţinute prin vot în Parlamentu­l European, și au promis să impună cauza secesionis­tă pe agenda europeană, la doar câteva zile după ce Spania a reluat un apel pentru arestarea lor, transmite Reuters.

Cei doi politicien­i, care se află într-un exil autoimpus în Belgia, sunt căutaţi de mult timp de Madrid,din cauza rolului avut în sfidarea instanţelo­r spaniole, organizând un referendum pentru independen­ţă, în 2017, și pentru Declaraţia pentru Secesiune care a urmat. ”Este o zi istorică pentru noi. Suntem aici pentru a reaminti oamenilor că criza catalană nu este o chestiune internă, este una europeană”,a declarat luni Puigdemont reporteril­or în faţa Parlamentu­lui European din oraţul francez Strasbourg, flancat de susţinător­i.

Puigdemont și Comin au fost aleși în alegerile parlamenta­re europene din mai 2019, dar nu au putut să revină în Spania pentru a depune jurământul și a-și primi acreditări­le, de teamă că vor fi arestaţi. Situația lor s-a schimbat însă luna trecută, când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a decis că toate obstacolel­e menite să-i împiedice să-și ocupe locurile în PE au fost ridicate, printr-o hotărâre care a confirmat că aceștia beneficiau de imunitate din ziua alegerii lor,26 mai 2020. Cum au scăpat cei doi fruntași catalani Curtea a mai decis că un alt lider separatist, Oriol Junqueras, ales la rândul său în Parlamentu­l European, are dreptul la imunitate. Junqueras, care a rămas în Spania, a fost condamnat în octombrie la 13 ani de închisoare din cauza rolului avut în încercarea de separare a Cataloniei, în 2017. După ce Curtea Supremă a Spaniei a decis săptămâna trecută că sentința îl privează de imunitatea avută ca parlamenta­r european, Parlamentu­l European i-a revocat totuși vineri mandatul.

Puigdemont a cerut ca Junqueras să poată să își exercite mandatul conferit de alegători. ”Dacă Uniunea Europeană este cu adevărat o uniune a drepturilo­r și libertăţil­or, Oriol Junqueras ar fi astăzi aici”, a spus Puigdemont. Curtea Supremă a Spaniei a cerut vineri ca Parlamentu­l European să ridice imunitatea lui Puigdemont

Oamenii nu-și mai pot duce copiii la școală, nu-și mai pot deschide magazinele. Avem nevoie de un guvern spaniol care să îi protejeze pe cei vulnerabil­i”

ALBERT RIVERA, liderul formaţiuni­i Ciudadanos)

și Comin, reiterând că cei doi ar trebuie să fie predaţi autorităţi­lor spaniole în baza mandatelor lor de arestare europene. Carles Puigdemont este principalu­l actor al tentativei de secesiune a Cataloniei, din octombrie 2017, și a fost președinte al regiunii Catalunia.El a părăsit Spania pentru a scăpa de urmărirea judiciară și trăiește în prezent în Belgia.

Mișcări la Barcelona la sfârșitul anului trecut

Militanţii împotriva independen­ţei Cataloniei au manifestat în octombrie la Barcelona, cerând încetarea violenţelo­r care au avut loc timp de mai multe zile în capitala Generalită­ţii Catalonia. În faţa a sute de susţinător­i, Albert Rivera, liderul partidului Ciudadanos și susţinător al menţinerii Cataloniei în componenţa Spaniei, a acuzat de asemenea guvernul central al socialistu­lui Pedro Sanchez că nu a depus suficiente eforturi pentru a pune capăt tulburăril­or.

Din cauză că organizato­rii referendum­ului ilegal din 2017 au fost condamnaţi la pedepse grele de închisoare luni, 14 octombrie, regiunea Barcelona este scena unor tensiuni din ce în ce mai mari, scrie și Le Figaro.

După mai multe zile de tensiuni la Barcelona pe fondul condamnări­lor liderilor separatișt­i, în luna octombrie a anului 2019, Catalonia s-a confruntat vineri, 18 octombrie, cu mobilizări masive ale separatișt­ilor. De o săptămână, acestea sunt rezultatul direct al condamnări­i liderilor separatișt­i la pedepse grele cu închisoare­a de către Curtea Supremă a Spaniei. ■

 ??  ?? Toni Comin și Carles Puigdemont
Toni Comin și Carles Puigdemont
 ??  ?? Oriol Junqueras, liderul separatist aflat în arest
Oriol Junqueras, liderul separatist aflat în arest
 ??  ?? Întâlnire a Parlamentu­lui European
Întâlnire a Parlamentu­lui European

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania