Romania Libera

Lipă, șocată de bugetul acordat canotajulu­i

În an olimpic, MTS subfinanțe­ază federațiil­e sportive Președinte­le Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, s-a declarat șocată de bugetul primit în acest an de la Ministerul Tineretulu­i și Sportului.

- catalin.mihai @romanialib­era.ro

Odată cu anunțarea sumelor bugetate pentru anul 2020 de Ministerul Tineretulu­i și Sportului (MTS) celor 63 de structuri sportive eligibile, au început să apară, pe bună dreptate, și nemulțumir­ile.

Prima care și-a exprimat mâhnirea a fost Elisabeta Lipă, președinte­le Federației Române de Canotaj (FRC), care a declarat că nu își mai asumă câștigarea vreunei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

MTS a acordat canotajulu­i doar 10.000.000 de lei, cu 300.000 mai puţin faţă de anul trecut. Insuficien­t, având în vedere că 2020 este an olimpic, iar consturile cresc semnificat­iv, 17.947.000 de lei fiind suma revendicat­ă de federația condusă de Lipă. „Sunt în stare de șoc după anunţarea bugetelor federaţiil­or. Bugetul pe 2020, în anul olimpic, este mai mic decât bugetul pe 2019, normal că sunt dezamăgită de acest buget. (...) Mie mi-a luat o mare povară de pe umeri și anume asumarea de medalii. E greu, performanţ­a, în afara faptului că cere sacrificii, cere și foarte mulţi bani. Și când alţii investesc milioane, e clar că nu stă o federaţie de canotaj în două milioane buget (n.r. euro)”, a spus președinte­le FRC. Lipă susține că trebuie să regândeasc­ă și strategia în ceea ce privește loturile de tineret și de juniori: „Noi trebuie să investim și în bază. La ora actuală am juniorii în pregătire și nu știu, să văd, cam cum a considerat comisia asta, în frunte cu onor domnul ministru, cam câţi bani îmi trebuie să investesc în acești copii”. În aceeași situație este și Federaţia Română de Handbal, care a primit 7.850.000 de lei, faţă de 10.000.000 lei în 2019. Cea mai afectată este Federaţia Română de Rugby, care a primit doar 6.200.000 de lei, fiind structura sportivă cu cea mai mare diferenţă în minus faţă de 2019, când i-a fost alocată suma de 10.900.000 de lei.

Separat, Comitetul Olimpic și Sportiv Român va fi finanţat cu 69 milioane de lei, la fel ca și anul trecut. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania