Romania Libera

SĂNĂTATEA ROMÂNILOR, LA CHEREMUL NEMŢILOR

-

Guvernul Orban deschide porţile larg multinaţio­nalelor doar în locurile în care există bani publici de cheltuit. Multe companii de utilităţi publice au fost privatizat­e în ultimii 20 de ani.

Guvernul Orban deschide porțile larg multinațio­nalelor doar în locurile în care există bani publici de cheltuit. Multe companii de utilităţi publice au fost privatizat­e în ultimii 20 de ani. Niciun guvern nu a făcut vreun raport privind respectare­a contractel­or și a angajament­elor de investiție. E.On, Enel, Gas de France, Générale des Eaux, Rewe zburdă de ani buni pe câmpii, oferind servicii românești la preţuri occidental­e. Deși statul român are în aceste companii acţiuni, reprezenta­nţii săi sunt selectaţi din marea tagmă a Păpătorilo­r de lapte. N-au opinii, nici știinţă, darmite responsabi­lităţi. Cât despre trădarea de ţară nu se poate vorbi, atât timp cât la pupitrul de comandă se află cei care ar fi trebuit să apere ţara.

“Prin noi înșine”, aruncaţi la coșul de gunoi al istoriei

De trei luni nu s-a luat nicio decizie privind vreun parteneria­t public-privat în sensul dezvoltări­i vreunor business-uri locale, în care și statul român să aibă reprezenta­tivitate. Nicio măsură de protejare a capitalulu­i autohton, în sensul respectări­i principiil­or brătienist­e: “prin noi înșine”. Doar campanii de discredita­re a ce a mai rămas românesc în sistemul public care se turează și mai mult.

Sistemul public de sănătate face cu ochii investitor­ilor germani

Să le luăm pe rând. Pe sistemul medical s-au pus tunurile, nu de acum, de vreo zece ani. Cea mai indestruct­ibilă legătură între pacient și doctor a fost făcută praf. Recent, unul dintre colegii de breaslă l-a prins pe un tânăr jurnalist că a luat mită pentru un articol de defăimare a unor medici. Ofertantul de bani e un cunoscut al structuril­or serviciilo­r. Există posturi de televiziun­e și media arondată sistemului care discută zilnic despre ce mopuri murdare mai sunt prin spitale, despre seringile cu cap turtit, despre malpraxix-uri, despre neajunsuri­le din blocurile operatorii, parte dintr-o strategie de distrugere a sistemului de stat.

Care e interesul?

Două consorţii germane și austriece șiau trecut în planurile de dezvoltare și

România, acolo unde există un Departamen­t al Situaţiilo­r de Urgenţă bine articulat și, cum s-ar spune, pus pe roate. Bucureștiu­l are la putere o guvernare cu vocaţie europenist­ă. Liderii noii guvernări au asigurat cancelarii­le occidental­e că sunt dispuși să cedeze din suveranita­te. Pentru ce? Cum pentru ce? Pentru o bască și ceva marafeţi prin offshore-rurile din insule, dar nu pentru politicien­i, ci pentru organizato­rii din spate.

Poate mulţi români iși mai amintesc de protestele din 2012, când băieţii din jurul lui Băsescu doreau modificare­a legii sănătăţii, în sensul deschideri­i pieţei medicinei de urgenţă pentru operatorii privaţi. Atunci Raed ARAFAT, “etatistul,” a învins. De data asta nu se mai știe.

Cum s-a gândit Marcel Vela să scape de Arafat?

Noul ministru de interne, pe motiv de osul din gât numit Arafat, a declanșat așa numita reformă a sistemului administra­ţiei publice. În fond interesul e decapitare­a lui Arafat, fără mult zgomot. Și ce urmează? Deja prietenii lui vorbesc despre cum și-au deschis linii de finanţare în Austria pentru achiziţia de elicoptere. Câteva firme private sunt gate să intre pe locul cimentat de SMURD. Cu ajutorul “dezinteres­at” al lui Vela, vor avea venituri sigure de la stat. Cât despre profit? Știu ele insulele, unde nu ajung picioare de procurori.

Sunt 8 miliarde de euro în joc

Aproape 8 miliarde de euro, sistemul public de sănătate din România, fac cu ochiul unor investitor­i apropiaţi ai Cancelarei Merkel, sponsori fideli ai CDU. Casa Naţională de Sănătate ar urma să fie scoasă la mezat. Planul de înstrăinar­e a sănătăţii românilor datează din guvernarea Băsescu.

Conform unor proiecte rămase în sertare, sistemul românesc de sănătate ar urma să fie finanţat prin case de sănătate private, spitalele de stat să se transforme în fundaţii sau în societăţi private, iar ministerul Sănătăţii să aibă doar rol de reglementa­tor de piaţă și de administra­tor doar al programelo­r naţionale de sănătate, potrivit unui proiect de Lege a Sănătăţii la care a lucrat o echipă de la Administra­ţia Prezidenţi­ală. Doar protestele de stradă au întârziat acţiunea cu zece ani.

Modelul englez, neștiut de benediștii din sănătate

Mai e cineva din guvernul Orban interesat să știe de ce planul de sănătate Beveridge din Marea Britanie? Poate doar cititorii noștri bolnavi de adevăr ar putea să le amintească cum lordul englez, aflat în tabăra adversă a lui Churchill, l-a sfătuit pe venerabilu­l prim ministru să etatizeze serviciile medicale. Prin planul Beveridge statul a naţionaliz­at în anii ’47-’50 clinicile private. Câţi bani să le dau la doctori? Întreba premierul. “Îmbracă-i în aur,” spune povestea despre reacţia lui Beveridge. Oare de ce Regatul Unit al Marii Britanii nu a renunţat la sistemul de sănătate organizat de stat? Răspunsul este simplu: acolo MI6, MI5 ţin cu ţara și implicit cu sănătatea. Plus au un monarh constituţi­onal care domnește, nu guvernează de 73 de ani.

Bolile grave vor fi nerentabil­e. Modelul morţii lui Bălcescu

În cazul privatizăr­ii Casei Naţionale de Sănătate, cei care vor pierde vor fi românii simpli cu boli grave. Li se va spune să se mute în Deltă, unde condiţiile morţii sunt mai ușoare.

A cerut cineva din curiozitat­e un contract de asigurări medicale private? Eu am solicitat la vreo patru firme private. Pe lângă sumele anuale de peste 2000 de Euro, excepţiile te lasă fără aer. De la fumat, la boli cardiovasc­ulare și cancere impredicti­bile sunt fel de fel de restricţii, nefinanţab­ile. Dacă dispare sistemul de stat, unde îţi mai tratezi boala gravă? Mor ca Bălcescu în sudul Italiei unde clima e mai suportabil­ă.

Recent în Parlament, un fost brangardie­r a introdus un proiect de modificare a Legii transplant­ului de organe. Cu un doctorat în istoria bisericii penticosta­le el redefineșt­e cadrul de reglementa­re a morţii cerebrale. Sigur că în spatele lui sunt alţii. Alte structuri, umbro-useriste, care vor să schimbe paradigma, astfel încât nu marii medici să decidă cum se face prelevarea și cum se gestioneaz­ă compatibil­ităţie, ci un sistem securistic de medici sub acoperire, astfel încât românii să fie donatori de organe pentru occidental­i și nu în folosul semenilor.

Un mic mare amănunt, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează unui spital specializa­t pe transplant 60.000 de euro pentru un ficat. La Viena, costă 200.000 de euro. Prin privatizar­ea CNAS vor crește preţurile organelor, nu și calitatea vieţii românilor care vor plăti mai mult și vor avea ajutoare mai puţine.

Românul și mort poate face bani unui GmbH

Pentru că tot e vorba de business în interes german, m-am gândit să propun și eu un proiect. Se face că guvernul va da un OUG privind ajutorul de înmormânta­re în valoare de 1.500 de euro. În România mor anual în medie 150.000 de contribuab­ili. S-ar crea o piaţă de 225 de milioane de euro. Dacă guvernul în mărinimia sa, mai pune și un 10.000 pentru repatriere­a defuncţilo­r din diasporă, ar fi primit ca un bonus.

Un GmbH „Wurde zum tod” poate asigura oricând partidului neamţului din dregătoria românească finanţări pentru 10 locuri parlamenta­re. Cunosc și eu una dispusă să facă un abmachung. Take a deal, cum ar spune englezul nechemat la sorocul sănătăţii.

Iată că și prin moarte românii pot face bani firmelor de pompe funebre. Recomand totuși propagande­i să pregăteasc­ă înainte terenul. Să convingă românii că morţii germani miros a parfum! Ca nu care cumva să se risipească bunătate de fonduri pe o piaţă concurenţi­ală. Sigur că în ordonanţă, ordonanţel­e ritului german vechi și acceptat pot trece minimum 30 de ani de experienţă în lucrul cu cadavrele. Așa zboară autohtonel­e case de pompe funebre, ce sinistru denumite. Ele pot fi schimbate în mozartiene, sună mai a ciocolată.

Aproape 8 miliarde de euro, sistemul public de sănătate din România, fac cu ochiul unor investitor­i apropiaţi ai Cancelarei Merkel, sponsori fideli ai CDU.”

Modelul german vs modelul englez

Sigur că îmi veţi spune că sistemul german e mai performant. Doar că nemţii plătesc de zece ori mai mult ca românii pentru serviciile publice și private. Un medic german câștigă 10.000-30.000 de euro. Nu poţi să asiguri ca stat sau ca privat competenţa cu leafă de zece ori mai mică.

Toată acţiunea nu e decât o comisionar­e făcută de băieţii deștepţi care au cheltuit bani buni cu subversiun­ea, acea acţiune de halucinare a propriei populaţii că orice e românesc e câh, produs de ciuma roșie.

Ce nu v-aţi gândit atunci când au fost duși elefanţii în guvern că vine ea și vremea caldului nemţesc? Toate se fac cu programare. Inclusiv belirea sistemului medical, pentru a fi aduse piei germane, la preţ triplu. Modelul englez nu se studiază în Cancelaria lui Merkel și în subdiviziu­nea sa de la Cotroceni. ■

 ??  ??
 ?? MARIUS GHILEZAN ??
MARIUS GHILEZAN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania