Romania Libera

SUA EXPULZEAZĂ 21 DE STUDENŢI SAUDIŢI, DUPĂ ATACUL TERORIST DIN FLORIDA

- redactie @romanialib­era.ro

Administra­ţia americană expulzează 21 de cadeţi saudiţi care se studiau în SUA, pe baza investigaţ­iei referitoar­e la un atac armat efectuat de un ofiţer saudit, în care trei americani au fost uciși la o bază navală din Florida.

Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a afirmat că incidentul a fost un act de terorism, transmite Reuters, conform News.ro. Atacul, care a avut loc pe 6 decembrie,a complicat și mai mult relaţiile dintre Statele Unite și Arabia Saudită, într-o perioadă de tensiuni ridicate între SUA și Iran,rivalul regional al saudiţilor. Un ajutor de șerif l-a împușcat mortal pe atacator, locotenent­ul secund în Forţele Aeriene Saudite Mohammed Saeed Alshamrani, în timpul incidentul­ui de la baza Pensacola,Florida.

Barr a anunţat că 21 de cadeţi saudiţi „au fost excluși din programul de pregătire” în armata americană. Aceștia urmau ca luni seară să plece din Statele Unite, după ce o investigaţ­ie a scos la iveală că aveau conturi pe reţelele sociale fie cu pornografi­e infantilă fie cu conţinut islamist extremist sau anti-american. În timpul conferinţe­i de presă, Barr a spus că nu există dovezi privind susţinerea atacului de către alţi studenţi saudiţi sau că oricare dintre ei ar fi știut despre atac. „Afostunact­deterorism.Dovezile au arătat că trăgătorul era motivat de ideologia jihadistă. În cursul investigaţ­iei, am aflat că trăgătorul a postat pe 11 septembrie un mesaj care afirmă «Numărătoar­ea inversă a început»”.

Barr a adăugat că Alshamrani a vizitat monumentul comemorati­v din New York City pentru victimele atacurilor din 11 septembrie 2001 și a postat pe reţelele sociale mesaje anti-americane,anti-israeliene și jihadiste, inclusiv cu două ore înainte de atacul său.

 ??  ?? Procurorul general al SUA,Wiliam Barr
Procurorul general al SUA,Wiliam Barr

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania