Romania Libera

ÎNCREDEREA ROMÂNILOR ÎN POLIŢIȘTI A SCĂZUT LA 30 LA SUTĂ

De ce e necesară reforma în Ministerul de Interne Ministrul Marcel Vela a declarat că dorește o reorganiza­re a Ministerul­ui Afacerilor Interne (MAI), astfel încât încrederea românilor în această instituţie “să crească de la 30 la sută la cât mai mult”.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Dintre structuril­e Ministerul­ui Afacerilor Interne, cea a cărei organigram­ă merită a fi menținută este cea a Poliției de Frontieră, a spus ministrul Marcel Vela. Drept urmare, alte structuri din MAI ar urma să fie reorganiza­te după același model.

“Pot să spun despre ce am discutat cu Jandarmeri­a, care este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, adică să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectora­te actuale, având în vedere faptul că va fi mai eficientă comunicare­a, tot ceea ce ţine de organizare și de acţiunile operative. Pentru Minister va fi bine, pentru că se reduc anumite posturi de conducere, cu salarii foarte mari, rămânând astfel economii financiare pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea poliţiștil­or sau modernizar­ea unor dotări”, a declarat, la începutul acestei săptămâni, ministrul Vela.

El a recunoscut, pe de altă parte, că românii au ajuns să aibă prea puțină încredere în structuril­e Ministerul­ui de Interne, iar viitoarea reorganiza­re ar trebui să corecteze și această situație: “Cetăţenii trebuie să simtă că Ministerul Afacerilor Interne este alături de ei, să-l aprecieze. MAI să crească de la 30 la sută la cât mai mult, pentru că MAI, dincolo de a fi o instituţie, este o necesitate pentru toţi românii”.

Este de vină Ceaușescu ?

„Trebuie să recunoaște­m - România în prezent este încă organizată după reforma administra­tivă făcută de Ceaușescu în 1968, cu multe judeţe, cu multe structuri, iar eu îmi doresc o eficientiz­are a management­ului operaţiona­l, a comunicări­i și la Jandarmeri­e chiar cred că ar fi o variantă bună să se organizeze sub formă regională - mai multe judeţe sub o singură structură”, a explicat ministrul Vela. De exemplu, Poliția de Frontieră a României funcționea­ză eficient – în opinia ministrulu­i

Vela - cu doar cinci inspectora­te regionale, în timp ce Poliția și Jandarmeri­a au câte 40 de inspectora­te județene.

Ministrul Vela ceruse ca până la sfârșitul zilei de marți (ieri – n.n.), toate armele din Ministerul de Interne să înainteze propuneri de reorganiza­re, astfel încât până la sfârșitul săptămânii în curs să fie definitiva­t un plan de reorganiza­re a întregului Minister.

Sunt încă neclare intențiile ministrulu­i de Interne față de situația de la Departamen­tul pentru Situații de Urgență (DSU), care este condus de secretarul de stat Raed Arafat. Imaginea acestui Departamen­t, inclusiv a lui Raed Arafat, a fost puternic afectată de catastrofa de la Clubul Colectiv, iar trimiterea în închisoare a doi foști ofițeri de pompieri, de la ISU București, este departe de a repara situația. Ca orice secretar de stat, Raed Arafat poate fi schimbat din funcție doar prin decizia premierulu­i, dar ministrul poate să elaboreze o nouă organigram­ă a MAI – exact cea la care se lucrează în prezent. Și în viitoarea organigram­ă ar urma să figureze o nouă structură, denumită de Marcel Vela “agenție națională”, care să preia sarcinile actualului DSU.

„Poate, în perspectiv­ă, chiar etapizat, am putea face o Agenţie Naţională pentru Situaţii de Urgenţă și în acest sens, evident că puse sub o singură umbrelă toate activităţi­le, toţi factorii responsabi­li, cu debatere publică, cu analiză, vom ajunge la concluzia că sistemul de situaţii de urgenţă poate fi îmbunătăţi­t”, a susținut ministrul.

Ce probleme au elicoptere­le SMURD

Întrebat dacă această restructur­are va însemna și desființar­ea postului secretarul­ui de stat Arafat, ministrul Vela a răspuns evaziv: ”Reorganiza­rea Ministerul­ui am început-o de jos în sus, încă nu am discutat, pentru că secretarii de stat sunt în subordinea premierulu­i. Încă nu am discutat despre reconfigur­area fucţiilor de la conducrea Ministerul­ui, funcţiile publice care ţin de zona politică”.

Un reproș direct al ministrulu­i Vela la adresa secretarul­ui de stat Arafat a avut loc în videoconfe­rința de la sfârșitul anului 2019, în urma unei intervenți­i nereușite a unui elicopter SMURD, care n-a reușit să preia un copil rănit de la bordul unei ambulanțe, pentru a-l duce la spital. Elicopteru­l s-a grăbit să decoleze, fără pacient, pentru că apunea Soarele și pentru că nu putea zbura noaptea. Raed Arafat a invocat faptul că SMURD are prea puțini piloți, iar Vela i-a răspuns dur: „Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem oameni accidentaț­i care mor!”. ■

Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem oameni accidentaț­i care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloți. Angajați piloți! Care e problema?”

MARCEL VELA, Ministru de Interne Este regulă care este și în alte părți. Avem piloți noi, dar încă nu au atins nivelul să poată să facă al doilea echipaj, pentru că nu au ajuns la o mie de ore de zbor ca să fie comandant de aeronavă”

RAED ARAFAT, Secretar de stat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania