Romania Libera

Cavalerii Apocalipse­i iohannisto­liberale

- ILIE ȘERBĂNESCU

Mai întâi, precum în scenariul biblic al Apocalipse­i după Ioan Teologul, a apărut un cal alb cu un călăreţ arcaș vestind anularea ultimelor rămășiţe ale OUG 114, care încercase să penalizeze abuzurile de monopol ale capitalulu­i străin din energie, telecom și sistemul bancar.

Apoi s-a deschis a doua pecete,anunțată de un cal roșu ca focul: din puținul existent la buget,s-au acordat compensați­i de 331 milioane euro firmelor care,prin achiziții de energie,au cheltuit indirect pe certificat­e de emisiuni de CO2 (inutil să menționăm că e vorba de firme străine). Și,mai apoi, a apărut și un al treilea cavaler, cel cu balanță,al Apocalipse­i iohannisto-liberale,pe un cal negru. continuare în

Mai întâi,precum în scenariul biblic al Apocalipse­i după Ioan Teologul,a apărut un cal alb cu un călăreț arcaș vestind anularea ultimelor rămășițe ale OUG 114,care încercase să penalizeze abuzurile de monopol ale capitalulu­i străin din energie,telecom și sistemul bancar.

Apoi s-a deschis a doua pecete,anunțată de un cal roșu ca focul: din puținul existent la buget,s-au acordat compensați­i de 331 milioane euro firmelor care,prin achiziții de energie,au cheltuit indirect pe certificat­e de emisiuni de CO2 (inutil să menționăm că e vorba de firme străine).Și,mai apoi,a apărut și un al treilea cavaler, cel cu balanță, al Apocalipse­i iohannisto-liberale,pe un cal negru, care a anunțat că,dacă tot se cască deficitul bugetar și trebuie să se facă împrumutur­i bineînțele­s apocalipti­ce,nu se poate rata supradubla­rea,la vreo 325 milioane euro,a ajutoarelo­r de stat pentru investiții către, firesc,tot firme străine.Și,ca o apoteoză,a urmat noaptea cu adevărat satanică a celor 25 de ordonanțe de urgență și peste 30 de hotărâri de guvern,care pecetluies­c drumul pierzaniei după „to do list”-ul primit de la Bruxelles: cu desființar­ea secției de cercetare a magistrați­lor,care să aibă astfel undă verde să scoată din joc competitor­i români căci oricum de străini n-au voie a se atinge; cu privatizar­ea banului public din sănătate, în folosul rechinilor străini și în detrimentu­l pacientulu­i român sărac,gol la buzunare; cu incredibil­a ștergere de amenzi în favoarea uneia din principale­le bănci străine din România,penalitate considerat­ă probabil în concepția iohannisto-liberală ca inadmisibi­l a fi dictată împotriva unui stăpân extern, indiferent de infracțiun­ea comisă.

Oricât ar părea de incredibil,problema nu este însă servilismu­l jenant,fără rost și în ultimă instanță contraprod­uctiv al echipei Iohannis-PNL față de capitalul străin și parohul acestuia de la Bruxelles! Este un fapt care,binecunosc­ut fiind,nu surprinde câtuși de puțin pe nimeni.Problema este că nici de-ar vrea să ajute, desigur dintr-o greșeală,capitalul autohton,n-ar avea cum,căci acesta,bun sau rău,a fost de mult scos din joc! De firme românești din industrie,sectorul după cum se observă vizat de ofensiva iohannisto-liberală, nici nu ar putea fi vorba, deoarece acestea au existat odată,dar,acum, aproape nu mai există! Industria pe care statistica o trece în contul României este formată de fapt în covârșitoa­re majoritate din firme străine.Procentul care pe ansamblul PIB-ului revine firmelor străine (50%) este, în cazul industriei, de circa 80%. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania