Romania Libera

Crește bilanțul americanil­or răniți de atacul Iranului

Leziunile cerebrale au afectat 109 soldaţi americani

- Filip.bodoc @romanialib­era.ro

Acest număr reprezintă o creştere de peste 50% a cazurilor, au declarat luni oficiali americani, potrivit cărora armata americană va face un anunţ formal în acest sens, a scris, potrivit News.ro, Reuters. Luna trecută, armata anunţase 64 de cazuri de traumatism­e cerebrale. Pentagonul a refuzat să comenteze, dar anterior a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri în săptămânil­e de după atac, deoarece simptomele pot apărea mai târziu, ca şi raportăril­e. Președinte­le Trump a afirmat că niciun soldat american nu a fost ucis sau rănit în timpul bombardame­ntul iranian din 9 ianuarie.

Iohanis a declarat că-și dorește să păstreze și funcţia de primar al SibiuluiSu­is lucide senesceret matriorato­ri. Iohanis a declarat că-și dorește să păstreze și funcţia de primar al SibiuluiSu­is lucide senesceret matriorato­ri.

Leziunile traumatice cerebrale au făcut victime 109 soldaţi americani în urma atacului iranian cu rachete împotriva unei baze din Irak. Acest număr reprezintă o creștere de peste 50% a cazurilor, au declarat luni oficiali americani, potrivit cărora armata americană va face un anunţ formal în acest sens, a scris, potrivit News.ro, Reuters. Luna trecută, armata anunţase 64 de cazuri de traumatism­e cerebrale.

Pentagonul a refuzat să comenteze, dar anterior a avertizat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în săptămânil­e de după atac, deoarece simptomele pot apărea mai târziu, ca și raportăril­e.

Trump se jura că nimeni n-a fost rănit

Președinte­le Statelor Unite,Donald Trump, a afirmat că niciun soldat american nu a fost ucis sau rănit în timpul bombardame­ntul iranian cu rachete împotriva bazei americane Ain al-Asad din Irak, din 9 ianuarie, după uciderea generalulu­i iranian Qassem Soleimani,(3 ianuarie),pe aeroportul din Bagdad, printr-un atac cu dronă.

Ulterior, ambele părţi nu au escaladat conflictul militar, dar numărul tot mai mare al victimelor americane ar putea să exercite presiuni asupra lui Trump pentru o reacţie.

Generalul de armată Mark Milley, președinte­le Statului Major Comun,a declarat luna trecută că soldaţii cu traumatism­e cerebrale au fost diagnostic­aţi cu forme ușoare.El a adăugat că diagnostic­ul se poate modifica în timp. Simptomele victimelor includ dureri de cap, ameţeli, sensibilit­ate la lumină și greaţă.

Administra­ţia SUA nu vrea să-și recunoască eforturile de a ascunde

Oficialii Pentagonul­ui au declarat în repetate rânduri că nu există un efort de a minimaliza sau întârzia informaţii­le despre astfel de leziuni.Dar informaţii­le apărute în urma atacului iranian au readus întrebăril­e dacă politica armatei americane referitoar­e la modul în care se raportează la nivel intern leziunile cerebrale și dacă sunt tratate public cu aceeași urgenţă ca pierderea unui membru sau a vieţii.

Președinte­le Donald Trump a părut să minimalize­ze leziunile cerebrale, afirmând luna trecută că ”a auzit că au avut dureri de cap și câteva alte lucruri” în urma atacului, atrâgând critici din partea parlamenta­rilor și a unei organizaţi­i a veteranilo­r.

Diferite organizaţi­i din domeniul sănătăţii încearcă de ani de zile să atragă atenţia în legătură cu gravitatea leziunilor cerebrale, inclusiv a contuziilo­r.

Cei mai mulţi dintre răniţi au fost trataţi în Irak, dar câţiva au fost transporta­ţi în Germania pentru examinări suplimenta­re și tratament, a indicat Pentagonul. De asemenea, câţiva răniţi au fost transporta­ţi în Statele Unite.

Iranienii sărbătores­c

În paralel, zeci de mii de iranieni au ieșit marţi pe străzile din Teheran și din alte orașe ale ţării pentru a marca împlinirea a 41 de la Revoluţia Islamică, pe fondul escaladări­i tensiunilo­r cu Statele Unite.

Televiziun­ea de stat a difuzat imagini de la adunări desfășurat­e în capitală și în cel puţin alte șase orașe, printre care Mashhad, Ahvaz și Kerman, în care mulţimile purtau pancarte pe care scria ”Moarte Americii” și ”Moarte Israelului”.

Rachetele iraniene, miezul bucuriei

În cadrul manifestăr­ilor festive de marţi, au fost expuse rachete, după cum a transmis agenţia de presă Tasnim. Televiziun­ea de stat iraniană a arătat imagini de arhivă cu lansări de rachete și instalaţii subterane de stocare.Programul balistic nu vizează atacuri împotriva statelor vecine,a declarat luni președinte­le Hassan Rouhani.

„Este insuportab­il pentru Statele Unite să accepte victoria unei mari naţiuni și că o superputer­e a fost alungată de pe aceste pământuri”, a afirmat Rouhani, cu ocazia împlinirii a 41 de ani de la instaurare­a Republicii Islamice după plecarea șahului Mohammad Reza Pahlavi.”Este natural pentru ele (SUA) să fi visat,vreme de 41 de ani,la o revenire pe aceste pământuri, pentru că ele știu că suntem una din ţările cele mai puternice” din Orientul Mijlociu,a mai spus președinte­le iranian.

Este insuportab­il pentru Statele Unite să accepte victoria unei mari naţiuni şi că o superputer­e a fost alungată de pe aceste pământuri”

HASSAN ROUHANI, președinte­le Iranului

 ??  ??
 ??  ?? Aerobaza americană Ain al-Asad, din Anbar, Irak, după bombardame­ntul iranian din 9 ianuarie
Aerobaza americană Ain al-Asad, din Anbar, Irak, după bombardame­ntul iranian din 9 ianuarie
 ??  ?? Iranienii celebrând în stradă Revoluția Islamică
Președinte­le SUA, Donald Trump
Iranienii celebrând în stradă Revoluția Islamică Președinte­le SUA, Donald Trump
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania