Romania Libera

ROMÂNIA CONDUCE FLOTA NATO

- mihai.diac @romanialib­era.ro

La începutul lunii februarie, vasul militar românesc „Viceamiral Constantin Bălescu”, desemnat navă comandant a grupării, a ridicat ancora din portul turcesc Eregli și a pornit spre Marea Mediterană.

O grupare navală a NATO condusă de România a plecat din Turcia și se îndreaptă spre Marea Mediterană.

La începutul lunii februarie, nava militară românească „Viceamiral Constantin Bălescu”, desemnată navă comandant a grupării navale permanente Standing NATO Mine Counter Measures Group Two (SNMCMG-2), a ridicat ancora din portul turcesc Eregli și a pornit spre Marea Mediterană.

Vasul românesc, denumit, în limbajul militarilo­r, “puitor de mine și plase”, plecase din Portul Constanța la data de 20 ianuarie 2020, pentru o misiune cu durata de cinci luni. Gruparea navală a NATO a avut inițial în compunere, alături de puitorul de mine și plase „Viceamiral Bălescu”, nave aparținând Forțelor Navale ale Bulgariei, Germaniei și Turciei. La ieșirea din Marea Neagră, nava bulgăreasc­ă, dragorul maritim „Priboy”, și-a încheiat misiunea, iar gruparea navală și-a continuat marșul cu trei vase de luptă „Viceamiral Constantin Bălescu”, vânătorul de mine german „FGS Fulda” și cel turcesc „TCG Akcay”. Întreaga grupare, condusă de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad, a executat antrenamen­te în Marea Neagră. Scenariul a inclus exersarea proceduril­or de remorcaj, om la apă, precum și incidente de scufundare și vitalitate la bordul navelor, în scopul dezvoltări­i capacități­i de acțiune în comun la standarde NATO.

“Un exercițiu complex, desfășurat în Marea Neagră, a fost acela al simulării unui incident de scufundare. Scenariul a prevăzut ca un scafandru al vânătorulu­i de mine „Akcay” să fie implicat întrun accident pe timpul desfășurăr­ii unei scufundări. Ambarcațiu­nea turcească l-a recuperat din apă și l-a adus la bordul navei românești, pentru a putea fi diagnostic­at și tratat în camera hiperbar, de către specialișt­ii Centrului de Scafandri,aflați la bordul navei comandant.Toate proceduril­e de recuperare și transfer au avut,ca scop principal,dezvoltare­a interopera­bilității și creșterea vitezei de reacție a echipajelo­r”,a anunțat un comunicat al Forțelor Navale Române.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAPN ?? Fregata “Mărășești”, nava-amiral a României
FOTO: MAPN Fregata “Mărășești”, nava-amiral a României
 ?? FOTO: MAPN ?? Viceamiral­ul Mîrșu, șeful Forțelor Navale
FOTO: MAPN Viceamiral­ul Mîrșu, șeful Forțelor Navale
 ?? FOTO: MAPN ?? Fregata „Mărășești”
FOTO: MAPN Fregata „Mărășești”
 ?? FOTO: MAPN ?? Nava militară „Viceamiral Constantin Bălescu”
FOTO: MAPN Nava militară „Viceamiral Constantin Bălescu”

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania