Romania Libera

ALEGERILE, ÎNTRE SOFT ȘI POWER

- MARIUS GHILEZAN

O scurgere de informaţii cu datele personale ale celor 6,5 milioane de alegători israelieni, cu trei săptămâni înainte de alegerile anticipate, îngrijorea­ză alegătorii care se tem de fraude informatic­e.

Oscurgere de informaţii cu datele personale ale celor 6,5 de milioane de alegători israelieni din site-un web al partidului lui Benjamin Netanyahu, cu trei săptămâni înainte de alegerile anticipate, îngrijorea­ză alegătorii care se tem de fraude informatic­e. Informaţia publicată duminică de ziarul „Haaretz” a fost preluată de marile trusturi mondiale de presă. La noi, pauză totală. UM-urile de presă n-au suflat o vorbă. Printre cunoscător­ii fenomenolo­giei anticipate­lor la ordin se cunoaște că încercăril­e de formare a unei majorităţi convenabil­e sistemului au eșuat mai peste tot. În Spania, landuri germane, Belgia nu s-a modificat cu nimic. Repartiţii­le scaunelor parlamenta­re nu că au sporit pentru „partidul conformită­ţii și dragului de UE”, ci dimpotrivă s-au mărit pentru reprezenta­nţii partidelor suveranist­e (vezi cazul VOX în Spania!). Revenind la România, dacă până mai ieri doar liberalii iohannisiș­ti vorbeau despre anticipate, iată că în CEx-ul PSD s-au auzit voci care susţin decalarea faţă de termenul stabilit prin Constituţi­e.

Ţara noastră, o constată oricine, se află într-o criză politică indusă. Constituţi­a României, mai conservato­are, a prevăzut din timp că unele forţe vor dori să sară rânduri electorale și să vină mai rapid la putere.Astfel,procedura organizări­i alegerilor înainte de termenul stabilit impune căderea succesivă a două guverne. O Constituţi­e nu e făcută pentru un președinte sau altul.

Prin vocea lui Șerban Nicolae, pesediștii au anunţat că așteaptă decizia Curţii Constituţi­onale în privinţa conflictul­ui de natură constituţi­onală între președinte și parlament.

Nu e numai ridicol să propui în aceeași zi același premier pe care Parlamentu­l l-a dat jos, ci și potrivnic legii funamental­e, cea care prevede, în mod foarte clar, că președinte­le propune un candidat de premier din formaţiune­a câștigătoa­re în alegeri sau în urma consultări­lor cu cei care au compus o majoritate parlamenta­ră. Pentru a sfida Constituţi­a, Klaus Iohannis l-a propus pe Ludovic Orban. Probabil că CCR va constata și va adnota ipocrizia prezidenţi­ală.

Klaus Iohannis își bate joc nu numai de forul reprezenta­tiv ci și de partidul care i-a făcut campanie. Cum să-l pui pe președinte­le PNL să vină în faţa parlamentu­lui, iar colegii săi să nu-l voteze?

Practic, lui Ludovic Orban, președinte­le i-a terminat cariera politică prin jocul anticipate­lor, nedorite de nimeni, decât de el, der Große Kaiser, pentru a-și rezolva o ţâfnă, pe de o parte și a pune în practică un ordin de la împărăţia unională, pe de altă parte. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania