Romania Libera

Coronaviru­s, „ameninţare foarte gravă pentru restul lumii”

- filip.bodoc@romanialib­era.ro

Epidemia coronaviru­sului a ajuns ”o foarte gravă ameninţare pentru restul lumii”, a declarat directorul Organizaţi­ei Mondiale a Sănătăţii (OMS), marţi.

Declarația a fost făcută într-un apel public prin care a îndemnat comunitate­a internaţio­nală să partajeze mostrele de virus și să accelereze programele de cercetare în vederea dezvoltări­i unor medicament­e și vaccinuri, a mai scris Reuters, conform Agerpres.

”Cu 99% din cazuri în China, epidemia rămâne o urgenţă în această ţară, însă una care reprezintă o ameninţare foarte gravă pentru restul lumii”, a declarat Tedros Adhanim Ghebreyesu­s, directorul OMS, în debutul unei întâlniri cu peste 400 de cercetător­i și autorităţi naţionale, la care au participat inclusiv reprezenta­nţi din China continenta­lă și din Taiwan, prin intermediu­l unor video-conferinţe.

China a raportat până în prezent 42.708 cazuri confirmate de infectare, inclusiv 1.017 decese, a adăugat directorul OMS. Un avertismen­t apocalipti­c

Un expert epidemiolo­g din Hong Kong, care a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars în anii 2000, a declarat, pentru Guardian, că epidemia coronvirus din China ar putea afecta 60% din populația globului, atâta vreme cât virusul nu poate fi controlat. El a mai spus că statele ar trebui să ia în calcul adoptarea unor măsuri restrictiv­e de tipul celor luate de China.

Șef în domeniul sănătății publice din Hong Kong, profesorul Gabriel Leung, a lansat acest avertismen­t după afirmația directorul­ui OMS.

Multe întrebări rămân în continuare fără răspuns în privinţa originii virusului, care a trecut de bariera dintre specii, după ce a apărut într-o piaţă de animale sălbatice din Wuhan, un oraș din centrul Chinei, în luna decembrie, și s-a răspândit apoi de la om la om prin tuse și strănut.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania