Romania Libera

NEW YORK TIMES

- marius.ghilezan @romanialib­era.ro

Nu vrea în ruptul capului să mai guverneze cu ALDE, PMP, USR și să suporte ifosele de păcălici ale lui Dan Barna, orgoliile de amiral la pensie, ale lui Traian Băsescu sau dansul de cocotă masculină al lui Călin Popescu Tăriceanu. Pe de altă parte, vrea să o asigure pe cancelărea­sa Germaniei că face pârtie pentru interesele economice ale noului hegemon și că nu vor mai exista voci ridicate împotriva puterii dominatoar­e. Am mai spus-o. Pe Liviu Dragnea nu l-au închis pentru corupție cu două secretare, doar l-au ucis ritualic pentru a da semnalul că nimeni în România nu mai poate fi potrivnic măreţelor planuri globaliste ele 261 de voturi acordate Moţiunii de cenzură, acţiune care a dus la căderea guvernului după trei luni, l-au făcut pe președinte să-și șoptească în barbă: „das ist kaputt.”

Marele perdant e categoric Ludovic Orban pe care Iohannis l-a sacrificat.

El nu poate fi nominaliza­t la infinit. Și atunci și-a ales o rută de fugă.

Bine a sesizat jurnalistu­l metadata Bogdan Tiberiu Iacob: Orban și-a ales funcţia de director de campanie electorală a PNL pentru alegerile parlamenta­re (anticipate sau la termen), ceea ce îl scoate practic din orice poziţie guvernamen­tală. Nu poţi să fii și prim ministru și șef de campanie. Ca de multe ori, Ludovic Orban rămâne soldatul loial partidului și a înţeles că timpul lui de șef de executiv s-a închis, punându-se la dispoziţie.

Dacă Ludovic Orban ar fi doar la dispoziţia partidului nimeni nu ar comenta. PNL a știut să guverneze în timpuri mai grele ca acum. Numai că adevăraţii liberali s-au cam retras, locul lor fiind luat de uzurpatori­i din PDL. Practic, în partidul lui Brătianu nu mai există eminenţe cu spirit naţional și credinţe liberale. Partidul a devenit o prelungire a Partidului Popular European, un conglomera­t de formaţiuni, fără vreo orientare doctrinară precisă, doar un motor care merge cu combustie germană și cu ulei francez. Dar dacă Ludovic Orban s-a pus la dispoziţia sistemului? E pentru iertări de păcate? Alegerile anticipate sunt pentru că sunt “anticipate.” Adică înainte de termen. Graba e mare. Nu mai insist acum de ce Klaus Iohannis o dă pe repede înainte. ■

Defectul de soft a demonstrat incapacita­tea guvernelor și a corporații­lor de a proteja informații­le private ale cetăţenilo­r şi de a asigura integritat­ea sistemelor electorale.

THE NEW YORK TIMES

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania