Romania Libera

Firmele Straine din Industrie

- ilie.serbănescu @romanialib­era.ro

Numeri pe degete firmele românești din industrie! Și este vorba de o puzderie de microîntre­prinderi și întreprind­eri mici care abia răsuflă. Și de care oricum nu are nimeni grijă, necum să poată fi eligibile pentru vreun ajutor de stat! Mult mai grav este că firmele străine din industrie reprezintă un fel de osatură a economiei pe care capitalul străin a constituit-o pe teritoriul României.

O economie creată prin decupare din România și care operează decuplat de România! Și care face parte din angrenajul economiilo­r străine din care provine. Din România nu folosește decât terenul și forța de muncă. Se aprovizion­ează din afară și lucrează pentru afară. Până și materiile prime și utilitățil­e și le procură tot de la componente ale economiei străine care au acaparat domeniile respective de pe teritoriul României. Și eventualel­e livrări către populație, cum ar fi în retail, le face prin intermedia­ri nu români

Strigător la cer, raportăril­e oficiale ale multor firme străine arată că acestea lucrează chipurile cu pierderi sau cu profituri minuscule, de te miri ce-și mai pierd timpul pe aici, pe meleaguril­e dâmbovițen­e!”

ci aparținând tot economiei străine din România, domeniul fiind preluat de lanțul integrator străin.

Această economie străină nu are decât grija de a face profit. N-are angarale sociale (impozitele pe veniturile salariale sunt derizorii, iar contribuți­ile sociale le plătește integral salariatul). N-are obligații statale.

Alocațiile pentru apărare, ordine publică, servicii secrete, educație, sănătate, sistem bugetar sunt suportate de economia românească, aceea care este expulzată din rolul pe care ar trebui să-l aibă pe teritoriul României și care este nevoită doar să pună pingele și să dea mereu înapoi. În asemenea condiții, ajutorarea de către stat a firmelor străine este o prostie în toată regula, un cadou făcut de cerșetorul român bogătașulu­i străin, care oricum nu are nevoie să fie „ajutat”! Căci și așa singura obligație pe care în sistemul existent ar avea-o de îndeplinit – anume să-și plătească impozitele pe profit – capitalul străin o batjocoreș­te, 80-90% din profituril­e obținute fiind externaliz­ate fără fiscalizar­e!

Generozita­tea neproducti­vă iohannisto-liberală va deveni curând ridicolă chiar și pentru partizanii iohannisto-liberali. Sub pericolul recesiunii care amenință țările zonei euro în frunte cu Germania, industria din România și-a încheiat deja creșterea și riscă din lunile ce vin să se prăbușeasc­ă pentru nu se știe cât timp. Din cauza reducerii comenzilor, economiile vest-europene și-au tăiat deja activitate­a pupilei lor din România pentru a păstra cât de cât pulsul producției din redutele principale de acasă. Barometrul Industrial, calculat de ani de zile de IRSOP și Facultatea de Management din SNSPA, arată o asemenea cădere de au ajuns analiștii Barometrul­ui Industrial să spună că „industria din România parcă s-a decuplat de la piețele externe”. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania