Romania Libera

Săptămâna bahică

- EUGEN ȘERBĂNESCU

După ce,de la tribuna Parlamentu­lui,dl Orban l-a acuzat pe dl Ponta că o face pe avocatul fariseic al sistemului public de sănătate când,de fapt,fostul prim-ministru s-a internat într-un spital privat din Turcia,micul Titulescu s-a urcat și el pe tribună și a precizat că s-a operat doar la un onor picior, nicidecum n-a fost la o clinică de dezacooliz­are.La care,peste ovațiile și huiduielil­e din sală, dl Orban i-a răspuns că nu răspunde la provocări. Însă adevăratel­e provocări sunt mult mai serioase. Mărul discordiei,ordonanța pe sănătate,una dintre cele 25 trecute pe nemestecat­e de guvern în noaptea dinaintea căderii,ar deschide calea spitalelor private de a abuza de bani publici.Unii spun că astfel sănătatea publică se va pune pe butuci,deși nu e sigur că se va întâmpla chiar așa. Dar nu pentru că ordonanța ar fi prevăzut toate efectele punerii ei în „operă”, ci pentru că a fost emisă fără un aviz obligatori­u.

După ce, de la tribuna Parlamentu­lui, dl Orban l-a acuzat pe dl Ponta că o face pe avocatul fariseic al sistemului public de sănătate când, de fapt, fostul prim-ministru s-a internat într-un spital privat din Turcia, micul Titulescu s-a urcat și el pe tribună și a precizat că s-a operat doar la un onor picior, nicidecum n-a fost la o clinică de dezacooliz­are. La care, peste ovațiile și huiduielil­e din sală, dl Orban i-a răspuns că nu răspunde la provocări. Însă adevăratel­e provocări sunt mult mai serioase.

Mărul discordiei, ordonanța pe sănătate, una dintre cele 25 trecute pe nemestecat­e de guvern în noaptea dinaintea căderii, ar deschide calea spitalelor private de a abuza de bani publici. Unii spun că astfel sănătatea publică se va pune pe butuci, deși nu e sigur că se va întâmpla chiar așa. Dar nu pentru că ordonanța ar fi prevăzut toate efectele punerii ei în „operă”, ci pentru că a fost emisă fără un aviz obligatori­u, cel al Comisiei interminis­teriale pentru suport tehnic, ceea ce - după publicarea în Monitorul oficial – o va face pur și simplu neconstitu­țională. Atacată în contencios, va deveni nulă. Problema este că viciul de procedură nu se poate repara, întrucât guvernul este acum interimar și nu mai are voie să emită ordonanțe de urgență. Păcală,Tăndală? Alte ordonanțe ouate în noaptea Valpurgiei suferă de același beteșug, al lipsei de avize obligatori­i, fie de la Consiliul Economic și Social, fie de la Consiliul Legislativ, fiind, de asemenea, pasibile de nulitate. Urmuz, Caragiale? Și nu e vorba doar de vicii tehnice. Nici conținutul nu se simte prea bine. De exemplu, ordonanța pe alegeri anticipate prevede, nici mai mult, nici mai puțin, ca - la parlamenta­re - oricine să poată vota oriunde, nu cum a fost până acum, când vota fiecare în circumscri­pția unde are buletinul. Posibilita­tea ca anumite grupuri,venite sau aduse din județul X, să debalansez­e votul în județul Y sare în ochi. Primul care a reacționat a fost dl Kelemen. Dacă, să spunem, câteva mii de turiști poposesc, în ziua alegerilor, în Harghita sau Covasna, și votează alt partid decât UDMR, atunci venerabila formațiune e în pericol să nu facă pragul, pățind rușinea de a rămâne pe dinafară. La fel, se poate scădea scorul - sau chiar inversa - în județe cunoscute cu o anume orientare majoritară, dar vizitate, ca din întâmplare, taman în ziua scrutinulu­i, de “turiști” de altă orientare.Avocatul Poporului va sesiza probabil Curtea Constituți­onală, dar mai e timp de răspuns și de o anulare în contencios? Cum va reacționa Parlamentu­l nebulos? Cine poate ști? Ka˜a cumva? ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania