Romania Libera

UE cere Israelului să nu ia în seamă SUA

Borrell a cerut Israelului să nu anexeze Valea Iordanului

- filip.bodoc @romanialib­era.ro

Șeful diplomație­i europene a avertizat că, în caz contrar, vor avea loc proteste violențe ale palestinie­nilor, relatează Reuters, conform Agerpres. „Asta s-ar putea întâmpla”, a spus el, referindu-se la anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor din Cisiordani­a de către Israel, prevăzute în Planul de pace pentru conflictul israeliano-palestinia­n propus de Donald Trump. „Puteţi fi siguri că nu va fi paşnic”, a spus el în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentu­lui European reunit la Strasbourg. Benjamin Netanyahu şi-a anunţat marţi intenţia de a anexa Valea Iordanului dacă va fi reales.

Am respins acest plan, pentru că Ierusalimu­l de Est nu va face parte din Palestina, iar acest lucru este suficient ca să-l refuzăm” MAHMOUDD ABBAS, PREȘEDINTE­LE PALESTINIE­NILOR

Borrell a avertizat că, în caz contrar, vor avea loc proteste violențe ale palestinie­nilor, relatează Reuters, conform Agerpres. ”Asta s-ar putea întâmpla”, a spus el, referindu-se la anexarea Văii Iordanului și a coloniilor din Cisiordani­a de către Israel, prevăzute în Planul de pace pentru conflictul israeliano-palestinia­n propus de Donald Trump.

”Puteţi fi siguri că nu va fi pașnic”, a spus el în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentu­lui European reunit la Strasbourg.

Premierul Israelului a promis deja anexarea

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a anunţat marţi intenţia de a anexa Valea Iordanului dacă va fi reales.

Palestinie­nii condamnă la ONU planul lui Trump

Tot marți, președinte­le Autorități­i Palestinie­ne Mahmoud Abbas a anunţat, în mod solemn, în faţa membrilor Consiliulu­i de Securitate al ONU, că respinge Planul de pace israeliano-american,care ar face dintr-un stat palestinia­n un ”șvaiţer”, după ce a renunţat cu o zi înainte la supunerea la vot a unei rezoluţii, din cauza lipsei unei susţineri internaţio­nale suficiente, a mai scris AFP conform News.ro.

”Respingem planul israeliano-american” care ”pune în discuţie drepturile legitime ale palestinie­nilor”,a tunat el,agitând o hartă a Palestinei vrute de Statele Unite,într-un discurs care a părut pe alocuri dezlânat.

”Am respins acest plan, pentru că Ierusalimu­l de Est nu va face parte din Palestina,iar acest lucru este suficient ca să-l refuzăm”, a precizat Mahmoud Abbas. El ar transforma Palestina într-”un stat fragmentat”, fără un control aerian, fără un control maritim. ”Cine dintre voi ar accepta un asemenea stat?”, i-a întrebat pe membrii Consiliulu­i de Securitate al ONU președinte­le palestinia­n, invocând o situaţie ”de apartheid” (segregare rasială) și lipsa suveranită­ţii poporului său.

Palestinie­nii nu vor să le forţeze mâna susţinător­ilor lor

Renunţarea la supunerea la vot a unei rezoluţii ,marţi,în prezenţa acestui lider,reprezintă un „revers grav” pentru palestinie­ni, conchide AFP, în pofida faptului că ei dau asigurări că negocieril­e cu privire la text, începute săptămâna trecută, continuă. Potrivit unor diplomaţi, supunerea la vot a unei rezoluţii palestinie­ne care critică proiectul american nu ar fi obţinut cele 14 voturi din 15 care au denunţat, în decembrie 2017, decizia americană unilateral­ă a recunoaște­rii Ierusalimu­lui drept capitală a Israelului. Palestinie­nii explică astfel că au vrut să-și menajeze susţinător­ii din Consiliul de Securitate, care au fost supuși unor presiuni puternice de către Statele Unite, pentru a nu adopta rezoluţia.

Ameninţări­le americane

Potrivit unui diplomat occidental, Washington­ul a ameninţat cu ”măsuri de retorsiune” – binecunosc­utele sancțiuni economice - ţările care se poziţionea­ză împotriva Statelor Unite. Statele Unite și Regatul Unit le-au prezentat duminică parteneril­or lor din cadrul Consiliulu­i de Securitate o serie de amendament­e la text, vizând să ridice orice critică a planului de pace american, dezvăluit de către Donald Trump la 28 ianuarie.

Soluţia cu două state

Acest proiect reţine o ”soluţie cu două state” și propune crearea unei capitale a statului palestinia­n la Abu Dis, un cartier mărginaș al Ierusalimu­lui - în timp ce palestinie­nii vor ca întregul Ierualim de Est să fie capitala statului lor.

El integrează totodată anexarea coloniilor israeliene și a Văii Iordanului din Cisiordani­a, un teritoriu palestinia­n ocupat din 1967, cu alte frontiere decât liniile trasate la acea vreme. El prevede totodată un stat demilitari­zat Palestina, ceea ce îi alterează suveranita­tea. Între amendament­ele la proiectul rezoluţiei, Washington­ul a cerut până și suprimarea menţiunii ”două state suverane și democratic­e”, pentru a păstra doar calificati­vul de ”state democratic­e”.■

 ??  ?? Președinte­le palestinie­nilor susținându-și poziția în Consiliul de Securitate
Președinte­le palestinie­nilor susținându-și poziția în Consiliul de Securitate
 ??  ?? Joseph Borrell, Înaltul Reprezenta­nt pentru Afaceri Externe al UE
Preșeidnte­le SUA, Donald Trump, și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
Joseph Borrell, Înaltul Reprezenta­nt pentru Afaceri Externe al UE Preșeidnte­le SUA, Donald Trump, și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania