Romania Libera

Semnal sistemic important transmis de Mugur Isărescu

Un important semnal sistemic a fost transmis de guvernator­ul Băncii Centrale, asupra măririlor de pensii şi impactului lor bugetar.

- florin.budescu@romanialib­era.ro

Întrebăril­e dacă există sau nu bani pentru majorarea pensiilor sunt ciudate, în contextul în care România are deficite atât de mari, însă o soluţie ar fi împrumutur­ile, a spus guvernator­ul BNR. Expertul a fost întrebat dacă România îşi permite majorarea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilo­r.

Când ai deficite, deci cheltuieşt­i mai mult decât încasezi, nu ai bani. Şi ce faceţi dumneavoas­tră sau cineva care cheltuieşt­e mai mult decât încasează?” MUGUR ISĂRESCU, guvernator BNR

Întrebăril­e dacă există sau nu bani pentru majorarea pensiilor sunt ciudate, în contextul în care România are deficite atât de mari, însă o soluţie ar fi împrumutur­ile, a spus guvernator­ul BNR, Mugur Isărescu. România își permite majorarea cu 40% a pensiilor și dublarea alocaţiilo­r, în condiţiile în care Comisia Europeană va declanșa în perioada următoare procedura de deficit excesiv? - a fost întrebat expertul.

Răspunsul lui Isărescu: “Ministrul Finanţelor și premierul au spus foarte clar că au inclus creșterea în bugetul cu un deficit de 3,6%. Deci mai mult cred că trebuie să discutaţi cu dânșii”. Este un răspuns care evită răspunsul. A urmat o pasă la altă entitate: “Avem și o opinie serioasă, solidă, profesioni­stă, a Consiliulu­i Fiscal, deci noi ne putem așeza la masă, să discutăm pornind de la un material serios”.

În fine, Mugur Isărescu a refuzat făţiș să se exprime, scuzându-se: „Dacă singura întrebare care se pune este dacă sunt sau nu bani pentru (creșterea pensiilor cu - n.r.) 40%, chiar nu vreau să mai comentez, că am văzut că sunt comentat suficient. Eu, unul, nu mă pot așeza la o asemenea masă și nici nu pot să răspund și îmi cer scuze”. BNR recomandă majorarea impozitelo­r? Răspuns: nu, ar face mai mult rău. “Abordarea noastră a fost mai întâi să oprim deteriorar­ea și apoi, treptat – treptat, să ajustăm, beneficiin­d de faptul că nu avem, ca în 2007 – 2008, deficite externe de 14%, ci doar 5%, relativ rezonabil. Și nici deficitul bugetar nu este atât de mare. Deci, nu am găsit până acum acea combinaţie de politici care să ducă la corecţia necesară”, a spus Isărescu.

Fructul dicotiledo­nat

Fără să vorbească direct despre mărirea pensiilor, Isărescu tot la aceasta s-a referit. În opinia sa, situaţia este cu atât mai dificilă, cu cât mediul politic tinde să facă promisiuni electoratu­lui. “Una e să te așezi la masă și alta e să găsești o soluţie. Logica politică este alta - am fost și eu în politică și știu - logica în politică este să dai. Vrei, nu vrei, asta este. Am fost și eu în faţa mulţimii. Dacă nu dai e rău, dacă iei e catastrofă”, a explicat Mugur Isărescu.

„Sunt vaccinat și la întrebăril­e dumneavoas­tră, și la tipul acesta de negociere. Înţeleg. Dacă mă duc la masă, nu încep să bat cu pumnul în masă, înţeleg logica politică”, a spus Isărescu, detaliind cu substrat: „Dânșii, clasa politică, stau în faţa electoratu­lui și trebuie să promită ceva. De-asta vă spun că nu știu cum ieșim din situaţia asta”. Care? Este clar: criza bugetară generată de creșterea nesustenab­ilă a pensiilor.

Care ar fi totuși soluţiile de luat în calcul? Sunt bani de pensii? “Eu nu am spus că nu sunt bani pentru pensii, am spus că este ciudat să discuţi despre întrebări, precum sunt sau nu bani, când ai un asemenea deficit”, a spus guvernator­ul BNR, detaliind apoi, retoric, că, „raţional, din punctul meu de vedere, cum poţi să pui o asemenea întrebare, când ai deficite, deci cheltuieșt­i mai mult decât încasezi, nu ai bani. Și ce faceţi dumneavoas­tră sau cineva care cheltuieșt­e mai mult decât încasează? Sau se zbate să muncească mai mult, să facă mai mult, sau se întinde cât e plapuma, taie din cheltuieli, sau se duce să se împrumute”.

Nevoia de o discuţie serioasă

Dar pe tema împrumutur­ilor este nevoie de o discuţie serioasă. “Nu avem alte definiţii pentru a nu avea bani. A nu avea bani înseamnă a nu avea bani. A nu avea bani înseamnă că, dacă vrei să cheltuieșt­i mai mult decât încasezi, te duci și te împrumuţi”, a explicat Mugur Isărescu. Aceasta pentru că, dacă e să discuţi serios, „cum cred eu că se poate discuta serios, trebuie să începi să discuţi așa: care sunt sumele care trebuie împrumutat­e?; dacă sunt enorme, să vedem cine ţi le dă, în ce condiţii, dacă poţi să dai banii înapoi. Asta este o discuţie serioasă!”.

Dar este greu să ai o discuţie serioasă în condiţiile actuale, în care la televizor e un tărăboi din care nu se mai înţelege nimic. “Să vedem ce spun procedura, raportul de ţară și Guvernul. Noi am făcut suficiente comentarii, și despre pensii, și despre deficitul bugetar. Am spus că este o chestiune serioasă, pe care nu trebuie să o discutăm în condiţii de zgomot mediatic”, a mai spus Isărescu, citat de Agerpres.

El se declară dezesperat de mass-media vizuală: „Am vrut și eu să urmăresc aseară un program la televizor și n-am mai priceput nimic. Nu vreau jignesc pe nimeni. Trebuie să discutăm serios și profesioni­st. Deci ne oprim aici cu comentarii­le. (...) E un tărăboi, de-ţi vine să închizi televizoru­l. Nu jignesc pe nimeni”.

 ??  ??
 ?? FOTO INQUAM PHOTOS, Octav Ganea ?? Mugur Isărescu, guvernator­ul Băncii Centrale
FOTO INQUAM PHOTOS, Octav Ganea Mugur Isărescu, guvernator­ul Băncii Centrale

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania