Romania Libera

O MINUNE MEDICALĂ PENTRU SORINA PINTEA

- MARIUS GHILEZAN

Pe vremea când Sorina Pintea se lupta pentru dreptul celor peste 8.000 de pacienţi de a avea acces la tratament cu imunoglobu­lină, nu știa că după schimbarea sa din funcţie se va bucura de efectele spectaculo­asei soluţii.

Pe vremea când Sorina Pintea,fostul ministru al sănătăţii,se lupta pentru dreptul celor peste 8.000 de pacienţi de a avea acces la tratament cu imunoglobu­lină,nu știa că după schimbarea sa din funcţie se va bucura de efectele spectaculo­asei soluţii farmaceuti­ce,fabricată din plasmă. La sfârșitul mandatului ei de ministru s-a semnat un parteneria­t public privat,prin care România ar fi putut produce din plasmă,mai mult derivate,inclusiv imunoglobu­lină.

Noul ministru al sănătăţii,cel cu probleme de incompatib­ilitate,după ce a jurat de două ori credinţă,odată companiei private Polisano și a doua oară poporului român,s-a decis să lase sângele românilor pe mâna vampirașul­ui cu biciclă de la USR,care dorește import, nu producţie autohtonă.Astfel,prin măsura de suspendare a PPP,80.000 de litri de sânge,colectaţi de la români,ajung pe canal.O chestiune tipică de manual: trădarea la români.

Fostul ministru al sănătăţii,Sorina Pintea,a aflat, imediat după ce i-a predat ștefeta lui Victor Costache,că oboseala sa persistent­ă nu se datora epuizării,după ani de muncă în stres și tensiune,în folosul comuniunii dintre pacienţi și medici.

La un post de televiziun­e a povestit despre boala ei cumplită.Cel mai impresiona­nt moment a fost cel în care mărturisea că purta un bandaj la mână după o biopsie.Copilul său de trei anișori și jumătate a întrebat-o: „după ce-ţi trece ne jucăm ca înainte?”Cum să-i spui unui copil că poate mama lui nu se va mai putea juca niciodată? Că o boală gravă o va putea afecta toată viaţa? Când eram mic,ţin minte,probabil la aceeași vârstă,am întrebat-o pe mama de ce se tot vaită bunica? De ce tot spune că o dor oasele? Pe noi de ce nu ne doare nimic? Chiar așa pe unii nu ne doare.Nici măcar în cot.

Credem că tinereţea va fi fără bătrâneţe.Însuși romanii vorbeau cu lejeritate despre carpe diem.Consumi clipa. Nu ai stresul zilei de mâine.Poate că e mai tonic așa. Nimeni nu-ţi reproșează nepăsarea.Oamenilor cu griji le citești pe faţă îngrijorar­ea.

Când era ministru,Sorina Pintea n-a avut timp de propria sănătate.S-a ocupat mult de sănătatea altora. Ciudat este că nimeni din lumea medicală nu i-a sesizat pata neagră de pe frunte.Încă o probă a nepăsării.Și a dezinteres­ului clinic.Probe de cinism,la tot pasul. Sorina Pintea are de crescut trei copii. Unul dintre aceștia e adoptat. Disperarea ei e că nu-l poate abandona a doua oară.

De abia după mai multe runde de întâlniri cu medicii, i s-a stabilit diagnostic­ul corect. Dermatomio­zită. O boală autoimună. Dă, deobicei, complicați­i foarte grave la plămâni, inimă și esofag. Fostul ministru s-a decis să lupte.

Sorina Pintea,în calitate de pacient,nu de fost ministru, a făcut o corticoter­apie șoc la Baia Mare. Într-un spital la 400 de km de Viena.Nu s-a dus la AKH.A avut încredere în medicii români.Tratamentu­l nu-i îmbunătăţe­a starea. Și atunci echipa medicală a schimbat strategia. I-a administra­t imunoglobu­lină, soluţie farmaceuti­că din plasma umană,pentru care s-a luptat ani de zile. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania