Romania Libera

JOE BIDEN, ÎNVINS DECISIV ÎN NEW HAMPSHIRE

Senatorul Bernie Sanders a câștigat alegerile democraţil­or în New Hampshire, trecând la limită peste Pete Buttigieg și devastator peste Joe Biden.

- filip.bodoc @romanialib­era.ro

Bernie Sanders și-a proclamat marţi victoria în alegerile primare democrate din statul american New Hampshire, câștigând la limită în faţa candidatul­ui plasat pe poziţia a doua, moderatul Pete Buttigieg, un fost primar, în timp ce ex-vicepreșed­intele Joe Biden a suferit o înfrângere usturătoar­e în această cursă pentru desemnarea celui care va concura împotriva președinte­lui republican Donald Trump în scrutinul prezidenţi­al din noiembrie, relatează DPA și AFP.

„Începutul sfârșitulu­i pentru Trump”

„Victoria de aici este începutul sfârșitulu­i pentru Donald Trump”, a declarat Sanders în faţa susţinător­ilor săi, care strigau ”Bernie îl bate pe Trump”.

„Indiferent cine va câștiga (în alegerile primare democrate - n.r.), și sperăm că vom fi noi, ne vom uni și îl vom învinge pe cel mai periculos președinte din istoria modernă a acestei ţări”, a mai spus Sanders, care a devenit noul favorit în cursa pentru obţinerea învestitur­ii Partidului Democrat.

După stabilirea rezultatel­or în nouă din cele zece birouri de vot, acest veteran al politicii a obţinut 26% din sufragii, urmat, la mică distanţă, de fostul primar Pete Buttigieg (24%) și de senatoarea Amy Klobuchar (20%), conform numărători­lor efectuate de mass-media americane.

Mult timp favorit, Joe Biden a obţinut un rezultat umilitor, plasându-se abia pe poziţia a cincea, cu doar 8% din sufragii. În faţa sa se află și senatoarea progresist­ă Elizabeth Warren (9%), care a înregistra­t la rândul său un scor extrem de dezamăgito­r. Iowa și New Hampshire nu distribuie, totuși, decât un număr mic de delegaţi din cei 1.991 necesari pentru obţinerea învestitur­ii partidului în iulie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania