Romania Libera

SUA și Germania au spionat masiv prin canale elveţiene

- filip.bodoc@romanialib­era.ro

Serviciile de informații americane și germane au supraveghe­at masiv peste 100 de ţări prin intermediu­l unei companii elveţiene.

Aceasta a fost specializa­tă în criptarea conversaţi­ilor, dezvăluie publicaţii­i din cele trei ţări, citate de AFP.

Societatea Crypto AG a devenit după al Doilea Război Mondial liderul pe piaţa echipament­elor de criptare, vânzându-și materialul cu ”milioane de dolari” unui număr de peste 120 de ţări până recent, dezvăluie The Washington Post (WP) într-o anchetă efectuată împreună cu postul de televiziun­e german ZDF și radiotelev­iziunea elveţiană SRF, conform News.ro. Între clienţii săi se află „Iranul, juntele militare din America Latină, India, Pakistanul și chiar Vaticanul”, mai scrie cotidianul american. Însă Crypto AG a fost cumpărată în secret, în 1970, de către Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA), în cadrul unui „parteneria­t extrem de confidenţi­al” cu serviciile germane de informaţii Bundesnach­richtendie­nst (BND).

La ce au fost martori spionii germano-americani

Ele au supraveghe­at astfel criza ostaticilo­r de la Amabasada Statelor Unite din Teheran în 1979, au furnizat informaţii despre armata argentinia­nă Marii Britanii în Războiul din Falklands, au urmărit campania de asasinate ale dictatoril­or sud-americani și au surprins conducător­i libieni felicitând­u-se după atentatul la o discotecă din Berlinul de vest în 1986, în care au fost uciși doi militari americani, dezvăluie WP.

Operaţiune­a, intitulată „Thesaurus”, iar apoi „Rubicon”, a fost „lovitura secolului” în domeniul informaţii­lor clasificat­e, se felicita CIA într-un raport din 2004 consultat de autorii anchetei.

Serviciul german s-a dezangajat la începutul anilor 1980, iar CIA a revândut Crypto în 2018.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania