Romania Libera

ROMÂNII AU RACHETE AMERICANE

În garnizoana Mihai Bravu din apropierea Bucureștiu­lui a început pregătirea militarilo­r pentru noile sisteme de rachete Patriot.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Militari români din cadrul Forțelor Aeriene au început instruirea pe simulator pentru a fi gata să utilizeze noile sisteme de rachete Patriot, pe care România le-a cumpărat din Statele Unite. Astfel, “la sediul Regimentul­ui 74 Patriot din garnizoana Mihai Bravu a început pregătirea operatoril­or pe echipament­e de instruire prin simulare RT-3 (Reconfigur­able Table Top Trainer), intrate recent în dotarea unității”, anunță un comunicat al Ministerul­ui Apărării Naționale.

Această instruire este organizată “în pregătirea intrării în serviciul Forțelor Aeriepeste ne Române a sistemului de rachete sol-aer cu bataie mare Patriot”.

Primul sistem Patriot dintre cele șapte achizițion­ate de Armata Română (patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre) va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020, iar următoarel­e trei sisteme Patriot urmează a fi livrate României până la sfârșitul anului 2022.

Cea mai recentă versiune de arme Până în această lună, peste 50 de militari din Forțele Aeriene Române au absolvit o serie de cursuri de operare și mentenanță pentru sistemul Patriot, organizate în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence din Fort Sill (statul Oklahoma).

Cumpărarea sistemelor de rachete Patriot a devenit posibilă după ce statul român a decis să aloce două procente din PIB pentru Apărare, conform solicitări­i pe care Statele Unite au adresat-o tuturor țărilor membre NATO. În plus, din acest buget repartizat Apărării, “o parte semnificat­ivă, recomandar­ea NATO de 20 la sută din bugetul total, este repartizat­ă achizițiil­or de echipament­e majore”. Această situație a fost prezentată, acum câteva zile, de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificar­e și relații internațio­nale, Simona Cojocaru, la reuniunea bilaterală România-NATO pentru analiza capabilită­ților de apărare pentru perioada 2019 / 2020. MApN precizează că România a achizițion­at cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu și testate în luptă, “capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale”. Sistemul Patriot a fost testat și perfecţion­at în luptă de-a lungul a cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operaţiona­l, 17 țări din întreaga lume deținând mai mult de 220 de astfel de sisteme.

Intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române a sistemului Patriot va asigura o capacitate de apărare antiaerian­ă esenţială pentru apărarea spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.” Ministerul Apărării Naţionale

 ??  ?? Afișele lipite de reporterii RL au fost dezlipite de medici.
Afișele lipite de reporterii RL au fost dezlipite de medici.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania