Romania Libera

Matoleala și etilismul politic

- eugen.serbanescu @romanialib­era.ro

Aspus-o și primarul PSD de Oltenița: „În orașul nostru nu prea ai cum să-ți petreci timpul liber decât bând.” La nivelul acesta de prostie, făcută publică din proprie inițiativă, egalată numai de declarații­le de Gâgă ale dlui Bădălău, partidul n-are cum să iasă din Opoziție. De fapt, totul este o varză (de Bruxelles), un joc de sumă nulă. Indiferent cine câștigă alegerile, dl Iohannis a spus clar că îi va pune tot pe liberali să formeze guvernul. Atunci pentru ce atâta balamuc? O știe și Ciolacu, o știu și Oprișanii și Stăneștii, care au schimbat placa: acum e mai bine cu anticipate, deși joacă în continuare la două capete! Se pare însă că președinte­le s-a cam supărat și ia distanță – deocamdată în spatele ușilor închise - de premierul său. După ce va fi fost trântit de trei ori, dl Orban va fi o mumie vie. Se va mai încurca dl Iohannis cu el? Puțin probabil. Adevărul este că s-a intrat deja într-un fel de etilism politic. E singura cheie în care mai poți să comentezi ce se întâmplă, fără a te lăsa aspirat de nisipurile mișcătoare ale mascaradei și a deveni astfel parte din ea.

Peste toate, plutește un irespirabi­l aer de amatorism și improvizaț­ie și - ceea ce este mai grav – de interese ascunse. Dacă îi mai adăugăm și pe Cîțu, Costache, Anisie, Alexandru precum și pe Ștefan zis „Grindă”, reiese că nici chiar guvernul Cioloș nu a fost atât de oneros.

În rest, nu numai la Oltenița toate variantele duc la matoleală. Pare că nu e altă cale nici la Strasbourg, de unde dl Băsescu a dat un interviu mult gustat. Las’ că a șters pe jos cu dl Orban, dar el însuși era într-un anumit “fel”. Inconfunda­bil. Și când te gândești că acest om a fost 10 ani președinte­le țării! De ce atât de mult timp? Nu, nu pentru că dl Zegrean i l-a făcut cadou, peste noapte ca hoții, ci pentru că, în realitate, foarte mulți locuitori ai zonei se regăsesc în el, în Băsescu personal, în hăhăitul lui grobian, autocarica­tural, vampiric, perfectă oglindă a epocii și perfect arhetip al șmecheriei autohtone - fie sub formă bahică, fie sub formă de Petrov, fie sub ambele. Dacă mai dă un interviu la fel de împleticit, nu-i exclus ca PMP să crească de la 5 % la 10%.Tel maître,tel valet! ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania