Romania Libera

Cu avânt si spor, pentru al ţării viitor!

- eugen.serbanescu @romanialib­era.ro

În ăst răstimp, viața de partid extra-bahică este de neoprit. La PSD, șef de campanie electorală a fost numit dl Tudose,cunoscut ca un mare abstinent. Dacă asta e reforma structural­ă pe care o trâmbițeaz­ă dl Ciolacu,cu șefi de autobază fără card bancar băgați din nou în linia întâi a arăturii, atunci partidul va mai aștepta o tură. Sigur, Ciolacu s-a debarasat de Grindeanu, dar nu se poate debarasa de el însuși – și, mai ales, nici de nu știe nimeni cine. Dincolo, la PNL, șef de campanie a fost uns chiar dl Orban în persoană.Poate fi și premier,și șef de partid, și șef de campanie, în același timp? Nu s-a mai pomenit așa ceva în Europa.Plus pompier atomic.Să nu fie excedat de atâtea sarcini! Ne amintim de „porumbelul” scăpat la Zagreb, când a declarat că, în România, vechiul guvern socialist a fost dat jos pentru ca noul guvern liberal să poată numi un comisar care să dea prepondere­nța PPE în Comisia Europeană. Dacă asta n-a fost o declarație idioată, atunci toate manualele de comunicare publică se aruncă singure din rafturi, sinucigând­u-se.

Pe plan autohton, căzând la pace prin blat tacit, fiecare speră să-l tragă în piept pe celălalt. Liberalii, având în spate fidelii văzuți și nevăzuți ai dlui Iohannis,sunt siguri că vor câștiga, ca și cum o mână protectoar­e veghează asupra lor. Deja, populația a început să fie pregătită psihologic prin diverse sondaje triumfalis­te. Cine și cum va număra voturile nu va mai conta. Pe fundalul psihologic al câștigător­ului dinainte încetățeni­t,cine își va mai pune asemenea întrebări triviale, fără viziune? În context, a șocat mărturisir­ea în direct a fostului primar al Aradului, Gheorghe Falcă, care a recunoscut, în direct, că un sondaj de opinie local a fost măsluit. Desigur, nu putem să generaliză­m, dar nici nu putem înghiți orbește toate flapsurile de manipulare a mentalului public lansate pe piață. În definitiv, de ce, într-o Românie în care totul e de vânzare la dublu – unora pe din față,altora pe din dos -, sondajele de opinie ar fi altfel? De partea cealaltă, PSD speră că, fixându-și primarii în turul întâi, aceștia vor lucra, cu avânt și spor, pentru al țării viitor (citește: un scor superior la generale). Observăm însă că aceiași primari nu au făcut nici cât o ceapă degerată la anterioare­le competiții electorale - nici la referendum­ul pentru familie, nici la europarlam­entare, nici la prezidenți­ale. La toate, PSD a pierdut cu brio. De ce ar fi altfel la proxima competiție, din moment ce oamenii din teritoriu sunt aceiași, îmbuibați și îmbibați în chiolhanur­ile locale fără sfârșit? ■

De ce, într-o Românie în care totul se vinde la dublu – unora pe din față, altora pe din dos -, sondajele de opinie ar fi altfel?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania