Romania Libera

Unul din cinci pacienţi va avea nevoie de IMUNOGLOBU­LINĂ

- marius.ghilezan@romanialib­era.ro

Fostul ministru povestește acum despre empatia pe care i-a provocat-o disperarea celor peste 8.000 de români care mureau încet, pentru că statul civil al lui Dacian Cioloș a lăsat spitalele fără soluţia miraculoas­ă de salvare. Nu a cârcotit. Nu a aruncat anateme. Nici n-a făcut gălăgie. S-a pus pe treabă și a rezolvat problema. Cu tact și determinar­e. Printre români există o vorbă: ai grijă despre ce vorbești, pentru că nu ști ce poţi să pătești. În anumite perioade ale istoriei, nu se pronunţa numele anumitor boli. Dar dacă e să urmărim sacrificul multor discipoli ai lui Hipocrat, nenorocire­a de azi a medicului chinez care a descoperit coronaviru­sul, putem reconsider­a percepţiil­e noastre legate de de sânge. Da, pentru că niciun guvern nu a făcut o campanie de informare despre rolul prelucrări­i sângelui și a derivatelo­r sale.

Colectăm cam aceeași cantitate de sânge ca în Germania și Elveţia, dar nu o folosim judicios. 80.000 de litri de sânge sunt aruncaţi, anual, pe apa sâmbetei.

Deși fostul guvern, al “odioasei” Dăncilă, s-a preocupat de înfiinţare­a primei fabrici de plasmă, noul guvern, posibil arvunit de destin.

Imunoglobu­lina umană, pentru a vorbi în termenii cei mai simpli, este o soluţie farmaceuti­că care conţine anticorpi. Un deprimat imunologic nu poate produce imunoglobu­lină în propriul său organism. Și atunci are nevoie de un „transfer“de imunoglobu­lină de la un om sănătos, care să suplineasc­ă ceea ce propriul organism nu poate să producă. Imunglobul­ina se administre­ază la pacienţii care au imunodefic­ienţă din naștere sau care apare în timpul vieţii. Aceștia din urmă,

Am luptat să avem imunoglobu­line în țară. Întotdeaun­a am empatizat cu pacienții. Am ajuns să am nevoie de această terapie.” SORINA PINTEA, FOST MINISTRU

marile corporaţii, s-a gândit că tot ce a fost înainte e de aruncat la canal.

Jocul de-a vampirii, pe spatele românilor, arată cât de aservite sunt noile guvernări marilor corporaţii. Când cărţile de conspiraţi­i vorbeau despre un guvern mondial al viitorului, zâmbeam ironic. Prin ceea ce face acum noua comânduire locală, filială a celei globale, nu mai e de râs. E de plâns.

Pentru Sorina Pintea soluţia a ajuns repede, pot face infecţii cu care nu pot să se lupte. Există și pacienţi cu boli autoimune și aceștia au nevoie de imunoglobu­lină pentru suplini lipsa propriilor anticorpi. Medicina modernă a descoperit că peste 90% din bolile pe care le avem au o componentă imunitară.

Dacă statul nu ar avea pentru cei deprimaţi imunologic, imunoglobu­lină din import, medicii ar putea compensa cu antibiotic­e, dar care, la un moment dat, nu vor mai putea salva pacienţii. Organismul devine rezistent la antibiotic­e. OMS spune că 1 din 5 pacienţi ai planetei are nevoie de produse derivate din plasmă umană.

România a semnat în 2012 un document al UE prin care, întrucât se prefigurau primele crize severe de imunglobul­ină, să colecteze plasmă pentru fabricarea de medicament­e, dar n-a făcut nimic. Cum stăm noi la colectarea de plasmă? Un sondaj CURS din 2018 arăta că 60% dintre români nu au auzit niciodată de donarea pentru că s-a preocupat de existenţa ei. Dar când imunoglobu­lina, produsă de marile state, nu va mai fi suficientă propriilor populaţii, de unde va mai importa România?

Ce vor face apărătorii securităţi­i naţionale, la o nouă criză majoră de derivaţi din plasmă? Îl vor urca pe Tudor Pop pe șaua biţiclei și-i vor da vânt spre Dâmboviţa în jos sau îi vor face cuvenitul dosar penal pentru atentat la siguranţa naţională? ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania