Romania Libera

Cât de slabă devine Uniunea Europeană după Brexit

Opiniile specialișt­ilor români sunt divergente în ceea ce privește estimarea impactului Brexitului

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Parlamentu­l European solicită Guvernului de la Londra să garanteze, în planul economiei, “condiţii echitabile de concurenţă prin angajament­e solide” precum și o „aliniere dinamică” a normelor legislativ­e între Uniunea Europeană și Regatul Unit..

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentu­lui European, această instituție “dorește ca acordul de asociere cu Regatul Unit să fie cât de profund posibil, bazat pe trei piloni principali: parteneria­t economic, parteneria­t în domeniul afacerilor externe și aspecte sectoriale specifice. Pe de altă parte, o țară care nu este membru al UE nu poate beneficia de aceleași drepturi ca un stat membru, iar integritat­ea pieței unice și a uniunii vamale trebuie păstrată permanent”.

Acest punct de vedere a fost exprimat de europarlam­entari, printr-o rezoluție adoptată săptămâna trecută. Rezoluția se referă la viitoarele negocieri cu Guvernul britanic asupra noului parteneria­t ce va urma perioadei de tranziție prevăzută după Brexit. Europarlam­entarii au aprobat acest text cu 543 voturi pentru, 39 împotrivă și 69 de abțineri. “Având în vedere dimensiune­a economiei Regatului Unit și proximitat­ea sa,viitorul cadru concurenți­al dintre cele două spații trebuie să fie deschis și echitabil, garantat prin norme egale în domenii precum cel social, cel fiscal, cel al ajutoarelo­r de stat, cel al protecției mediului si a consumator­ilor. Pentru a menține relații comerciale fără cote și fără tarife, este necesar ca guvernul britanic să se angajeze să-și actualizez­e normele în domenii precum competiția, standardel­e de muncă și protecția mediului, pentru a asigura o aliniere dinamică între legile Uniunii și cele britanice”, consideră Parlamentu­l European. În caz contrar, dacă Regatul Unit nu va respecta legile și standardel­e UE, Comisia Europeană ar trebui „să aprecieze dacă este posibil să se aplice cote și tarife pentru sectoarele cele mai sensibile, precum și dacă este nevoie de clauze de salvgardar­e pentru a proteja integritat­ea pieței unice a Uniunii”. Autorități­le de la Bruxelles consideră acest lucru deosebit de important pentru importuril­e alimentare și agricole,care trebuie să respecte strict normele UE. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania