Romania Libera

Noi erupții în partida SUA-ISRAEL și Iran-Hamas

UNJR: Guvernul Orban a modificat prin OUG aspecte ce ţin de legile justiţiei, contrar referendum­ului din 2019.

- catinca.giosanu PUBLICITAT­E @romanialib­era.ro

Palestinie­nii, taxaţi pe mai multe fronturi

Forțele Israelului au lansat bombe în noaptea de sâmbătă spre duminică către ţinte ale mişcării islamiste palestinie­ne Hamas în Fâşia Gaza.

Este vorba de o ripostă, după noi atacuri cu rachetă din enclava palestinia­nă către Israel, potrivit unui comunicat al Armatei, citat de AFP, potrivit Agerpres. ”Avioane de luptă şi elicoptere au vizat ţinte ale organizaţi­ei teroriste Hamas în Fâşia Gaza”, între care ”un post militar”, a indicat Armata israeliană care a declarat sâmbătă seară că ”două proiectile” au fost trase către teritoriul israelian din Fâşia Gaza, fără a raporta răniţi.

Totodată, UNJR anunță că va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituţi­onală.

„Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanţă de urgenţă, aspecte ce fac parte din statutul judecătoru­lui, sfidând voinţa a milioane de români care, cu ocazia referendum­ului din mai 2019, au votat interzicer­ea adoptării de către Guvern a ordonanţel­or de urgenţă în domeniul justiţiei. Astfel, prin OU G 23/2020( n. r- pentru modificare­a și completare­a unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiil­or publice) una dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020, au fost aduse modificări grave statutului judecători­lor, prin stabilirea unei abateri disciplina­re ce are că efect atât o ingerinţă directă și fără precedenta Guvernului în actul de judecată, cât ș i încălcarea dreptului la un proces echitabil al par t i lor ”, consideră UNJR.

În opinia UNJR, prin OUG 23/2020 pentru modificare­a și completare­a unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiil­or publice, Guvernul a decis că toate apelurile și recursuril­e în materia achiziţiil­or publice trebuie soluţionat­e într-un anumit termen, iar “nerespecta­rea termenelor prevăzute de prezenţa lege ori a dispoziţii­lor cuprinse în prezenta lege privind soluţiile ori măsurile ce pot fi dispuse de instanţă constituie abatere disciplina­ră și se sancţionea­ză conform legii” (art. 68^1). „Este stupefiant că,după Referendum­ul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicer­ea adoptării ordonanţel­or de urgenţă în domeniul justiţiei, referendum susţinut intens de actualul partid de guvernămân­t, odată ajuns la putere acesta nu are nici o șovăiala în a adopta exact prin ordonanţa de urgenţă norme ce afectează în mod grav statutul judecători­lor și independen­ţa acestora.Adoptarea OUG 23/2020 demonstrea­ză ipocrizia actualilor guvernanţi în ceea ce privește justiţia, interesul faţă de această fiind, în realitate, unul pur electoral și populist”, acuză membrii UNJR, apreciind că modificări­le aduse sunt deosebit de grave și pe fondul reglementă­rii.

Ei reclamă că dispoziţia nou adoptată este pur și simplu stupefiant­ă prin modul brutal în care încalcă independen­ţa judecătoru­lui de caz,care va trebui să soluţionez­e cauza nu în funcţie modul în care apreciază cu privire, spre exemplu, la necesitate­a și utilitatea unui probatoriu, ci în funcţie de termenul maxim stabilit de Guvern,sub ameninţare­a sancţionăr­ii sale.

„În final,dincolo de toate viciile deosebit de grave ale OUG 23/2020, UNJR subliniază adoptarea unei noi abateri disciplina­re pentru judecători fără minime consultări cu cei vizaţi, fără dezbateri publice, prin ordonanţă de urgenţă,reflectă totalul dispreţ al actualului Guvern faţă de munca judecători­lor și lipsa oricărei preocupări pentru calitatea actului de justiţie.UNJR condamnă modificare­a abuzivă a statutului judecători­lor de către Guvernul Orban prin ordonanţă de urgenţă, motiv pentru care va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituţi­onală cu privire la neconstitu­ţionalitat­ea textului art. 68 ind. 1 introdus în Legea nr.101/2016 prin art.IV pct.26 din OUG nr. 23/2020”, conchid judecători­i.

 ??  ?? Ludovic Orban a adoptat 25 de OUG într-o singură ședință (Sursa: INQUAM PHOTO)
Ludovic Orban a adoptat 25 de OUG într-o singură ședință (Sursa: INQUAM PHOTO)
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania