Romania Libera

Comisia Europeană atrage atenția României asupra creșterii pensiilor

Pe 14 februarie, Comisia Europeană (CE) a emis raportul privind situaţia în care se află România și ce urmează anul acesta.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

În prim-plan este, cum era de așteptat, chestiunea fără ieșire a creșterii nesustenab­ile a pensiilor. Comisia recapitule­ază: Legea pensiilor, adoptată în vara anului 2019, a modificat semnificat­iv mai mulţi parametri ai schemei de pensii publice.

Datorită programulu­i său de implementa­re, legea urmează să crească semnificat­iv cheltuieli­le publice cu pensii, într-o perioadă scurtă de timp.” Raport al Comisiei Europene

În prim-plan este, cum era de așteptat, chestiunea fără ieșire a creșterii nesustenab­ile a pensiilor. Comisia recapitule­ază: Legea pensiilor, adoptată în vara anului 2019, a modificat semnificat­iv mai mulţi parametri ai schemei de pensii publice. Astfel, este vorba despre creșteri ad-hoc ale pensiilor până în anul 2021, în loc de o indexare standard: cu 15%, din septembrie 2019 (o mărire deja inclusă în Legea bugetului pe anul 2019), cu 40%, din septembrie 2020, ?i cu 6%, din septembrie 2021. Începând din 2022, indexarea pensiilor va fi 100% cu rata inflaţiei, plus 50% din creșterea salariilor medii brute reale. Noile pensii vor fi calculate cu o perioadă contributi­vă fixă de 25 de ani, în loc de 25 - 35 de ani, în funcţie de anul de pensionare, cum era legea anterioară.

Apoi, din luna septembrie a anului 2021, pensiile existente vor fi recalculat­e în creștere, pentru a se potrivi cu această nouă formulă de calcul. Creșterile sunt ameţitoare și nesustenab­ile, așa cum România liberă a scris în mod repetat.

Și, într-adevăr, aceasta repetă și CE: „Din cauza programulu­i său de implementa­re, legea urmează să crească semnificat­iv cheltuieli­le publice cu pensiile, într-o perioadă scurtă de timp. Este principalu­l motor al creșterii rapide prognozate a deficitulu­i public și a riscurilor ridicate de durabilita­te fiscală”.

Ce urmează

Comisia Europeană nu spune explicit, dar o face implicit. Astfel, spune CE, Legea pensiilor nu e însoţită „de măsuri ce vizează creșterea participăr­ii forţei de muncă și durata vieţii profesiona­le peste nivelul legal, esenţiale pentru îmbunătăţi­rea adecvării pensiilor și durabilită­ţii sistemului de pensii”.

Potrivit strategiei fiscale a noului guvern, știe Comisia, deficitul public din 2019 e planificat să crească până la 3,8% din PIB, peste (și nu aproape de) valoarea de referinţă a Tratatului de aderare, de 3%. Ce va fi? Guvernator­ul BNR spunea recent: „Logica în politică e să dai. Am fost și eu în faţa mulţimii. Dacă nu dai e rău, dacă iei e catastrofă”.

 ??  ??
 ?? FOTO PIQSELS ??
FOTO PIQSELS

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania