Romania Libera

NOI ERUPŢII ÎN PARTIDA SUA ISRAEL ȘI IRAN HAMAS

Forţele Israelului au lansat bombe în noaptea de sâmbătă spre duminică către ţinte ale mișcării islamiste palestinie­ne Hamas în Fâșia Gaza.

- Filip.bodoc @romanialib­era.ro

Este vorba de o ripostă, după noi atacuri cu rachetă din enclava palestinia­nă către Israel, potrivit unui comunicat al Armatei, citat de AFP, potrivit Agerpres. ”Avioane de luptă și elicoptere au vizat ţinte ale organizaţi­ei teroriste Hamas în Fâșia Gaza”, între care ”un post militar”, a indicat Armata israeliană care a declarat sâmbătă seară că ”două proiectile” au fost trase către teritoriul israelian din Fâșia Gaza, fără a raporta răniţi. Anunţul bombardame­ntului militar intervine la câteva ore după ce Cogat, unitate a ministerul­ui israelian al Apărării care supervizea­ză activităţi­le civile în teritoriil­e palestinie­ne, a anunţat anularea ridicării măsurilor restrictiv­e în Fâșia Gaza din cauza atacului cu rachete.

Palestinie­nii, taxaţi pe mai multe fronturi

”Extinderea zonei de pescuit, restituire­a a 500 de permise comerciale de intrare și livrarea de ciment sunt anulate”,potrivit Cogat. Israel justifică blocada pentru Gaza prin nevoia de a opri mișcarea islamistă Hamas, care controleaz­ă enclava din 2007 și care este responsabi­lă de toate atacurile cu rachetă care vin de pe teritoriul ei.

Pentru observator­ii critici ai politicii Israelului, aceasta constituie o pedeapsă colectivă contra locuitoril­or din Gaza.Atacurile palestinie­ne s-au intensific­at de când președinte­le american Donald Trump și-a prezentat planul de a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu, salutat de Israel, dar neaprobat de palestinie­ni, care îl consideră foarte părtinitor.

Ambasada SUA în Irak, ţintită din nou de ”prietenii” Iranului

Tot duminică, mai multe rachete au lovit în apropiere de ambasada americană de la Bagdad, conform unei surse militare americane, al 19-lea atac asupra intereselo­r americane în Irak în aproape patru luni. Jurnaliști AFP, citați de News.ro au auzit explozii puternice în centrul Bagdadului unde se află ultrasecur­izata Zonă verde, sediul instituţii­lor irakiene și al mai multor ambasade. Aceste explozii, care au avut loc în jurul orei 00.30 GMT, au declanșat sirenele de la alarma ambasadei americane, potrivit unei surse diplomatic­e. Ele au fost urmate de un survol aerian în zonă, a constatat un jurnalist de la AFP.

Nu au fost semnalate daune materiale, nici victime la primele ore, duminică.

Dacă veţi face cea mai mică eroare, vă vom lovi, şi pe unul şi pe celălalt”

HOSSEIN SALAMI, ȘEFUL GĂRZILOR REVOLUŢIEI DIN IRAN, DESPRE SUA ȘI ISRAEL

Atacuri înteţite

Atacurile cu rachete contra soldaţilor, diplomaţil­or sau a instalaţii­lor Statelor Unite în Irak s-au înmulţit de la sfârșitul lui octombrie 2019. Ele au ucis un american și un soldat irakian.

Niciunul dintre cele 19 atacuri înregistra­te din 28 octombrie nu a fost revendicat, dar Washington­ul acuză că în spatele ostilităţi­lor s-ar afla facţiunile armate pro-Iran.

De fapt,șeful Diplomaţie­i iraniene Mohammad Javad Zarif afirmase de sâmbătă că nu exclude posibilita­tea producerii în Irak a mai multor acte de răzbunare contra SUA, în urma uciderii generalulu­i iranian Qassem Soleimani de către forţele SUA. Tensiunile dintre Washington și Teheran, ambii aliaţi ai Bagdadului, au degenerat la sfârșitul lui 2019 pe teritoriu irakian, ducând la asasinarea, la Bagdad, a generalulu­i iranian la ordinul președinte­lui american Donald Trump.

Riposta iraniană

Iranienii au ripostat cu o ploaie de rachete la o bază irakiană unde se află soldaţi americani, rănind aproape o sută dintre aceștia. Facţiunile armate irakiene pro-Iran, care șiau pierdut liderul de facto în raidul contra lui Soleimani,(Abou Mehdi al-Mouhandis),promit și ele ”răzbunare” contra Statelor Unite. Parlamentu­l irakian a cerut deja expulzarea a 5.200 de soldaţi americani din ţară. În mod regulat, facţiunile ameninţă aceste trupe. Sâmbătă, una dintre cele mai radicale facţiuni pro-Iran din Irak, Noujaba, a afirmat pe Twitter că ”a decis să înceapă numărătoar­ea inversă pentru suveranita­tea (Irakului) și răspunsul la adresa forţelor de ocupaţie americane”.■

 ??  ?? Soldați irakieni în fața clădirilor ambasadei SUA
Soldați irakieni în fața clădirilor ambasadei SUA
 ??  ?? Abou Mehdi al-Mouhandis, lider irakian pro-Iran ucis de SUA
Abou Mehdi al-Mouhandis, lider irakian pro-Iran ucis de SUA
 ??  ?? Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului
Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania