Romania Libera

Florin Cîţu: Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri, nu ne-am fi aflat aici. Au ignorat avertismen­tele

Raportul Comisiei Europene (CE), prin care este justificat­ă procedura de deficit excesiv, se referă la evoluţia din 2019, explică demnitarul.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Guvernele PSD ar fi ignorat avertismen­tele legate de această problemă, în timp ce actualul executiv va lua măsuri de scădere a deficitulu­i, a spus ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. CE a anunţat că a adoptat un raport privind România, ce analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitulu­i bugetar, prevăzut de tratat.

Din raport, rezultă că România nu respectă criteriul deficitulu­i, definit în Tratatul de Aderare la UE, și că deschidere­a unei proceduri de deficit excesiv e justificat­ă. Cîţu consideră că, dacă guvernele anterioare ar fi luat măsuri, această situaţie ar fi fost evitată. „Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri din timp, nu ne-am fi aflat astăzi în această situaţie. Se știa încă de anul trecut că au crescut dezechilib­rele. Avertismen­tele au fost ignorate”, a spus demnitarul.

El a explicat că actualul Guvern va lua măsuri pentru a corecta această problemă, atât în ceea ce privește reducerea cheltuieli­lor, cât și privind creșterea veniturilo­r bugetare. „Îngheţarea valorii indemnizaţ­iilor pentru demnitari e o măsură deja luată, pe partea de cheltuieli. La venituri, sunt măsuri ce vor avea rezultate anul viitor. Sunt multe măsuri legate de ANAF și informatiz­area ANAF. Să vedem dacă și în ce privește simplifica­rea Codului Fiscal”, a spus Cîţu.

El a adăugat că nu se poate reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB mai devreme de anul 2022, deși CE ar fi dorit aceasta. Bugetul

general consolidat a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde de lei (adică 10,18 miliarde de euro), reprezentâ­nd 4,6% din PIB, ceea ce e peste ţinta de 3%, agreată cu Uniunea Europeană (UE).

Tratatul de adevare se respectă

România, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat în faţa UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. În cazul depășirii ţintei, Comisia poate declanșa, în ce privește România, procedura de deficit excesiv.

„Raportul urmărește adoptarea unei strategii bugetare pentru perioada 2020 - 2022, ce se estimează că va duce la un deficit public peste valoarea de referinţă de 3%, prevăzută de Tratat pentru 2019 - 2021”, a transmis Comisia Europeană.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania