Romania Libera

Intelectua­lii au fost prin definiție anti PSD

- marius.ghilezan @romanialib­era.ro Citește textul integral pe romanialib­era.ro

În raportul lui Vulpescu nu apare nici măcar ca o menţiune modul cum PSD a sedus o Românie întreagă în 2016. Electoratu­l între 18-35 de ani e aproape inexistent în zestrea electorală a PSD în ultimele alegeri. El reprezintă acum dead-set-ul, locul pe care consultanţ­ii americani îl consideră de neatins. A te preocupa de acesta e o pierdere de timp. Cum să voteze un corporatis­t PSD, când orice cercetare calitativă îţi evocă, ţie ca cercetător, că el e înveninat de ură împotriva acestui partid.? În al patrulea rând, intelectua­lii au fost prin definiţie anti PSD, încă de pe timpul existenţei FSN. Încercarea de a a moșmondi evidenţa, prin forme fără fond, e o acţiune cu rezultat premeditat. (Prin toamna anului 2004, i-am citit lui Băsescu editorialu­l “Baroane!” din “Jurnalul Naţional” al lui Mircea Cărtărescu.Mi-a replicat că ar vrea să-l cunoască. “Invită-l la un whisky!” Mi-a replicat. Am încercat să-i explic rușinat că intelectua­lul nu vine invitat ca la crâșmă. Ulterior, ajuns președinte, a învăţat de la Adriana Săftoiu care e preţul unui intelectua­l. A făcut infuzii de bani în ICR, iar întreaga elită i-a căzut la picioare. Bugetul instituţie­i a ajuns de o mie de ori mai mare decât cel de pe timul lui Buzura).

“PSD pare să fie mai mult un partid conservato­r și mai puțin unul progresist pro-occidental,” citez din raport. Autorul mai susţine că “PSD a fost perceput mai mult ca un partid al stabilităț­ii și mai puțin ca unul al progresulu­i.” Păi diferenţa de la 20% la 35% a voturilor din turul doi ale Vioricăi Dăncilă, spun studiile calitative, a venit tocmai de la partea suveranist­ă a electoratu­lui.

Vulpescu îndeamnă la o revenire a PSD la valorile stângii europene, fără a pune însă în diapanoram­ă decăderea majorităţi­i partidelor social democrate și preluarea electorate­lor lor de progresișt­ii de tip “Syriza” sau “en marche.”

Ionuţ Vulpescu, prea preocupat de renaștere, uită că progresism­ul de azi nu mai are nimic în comun “Comunei din Paris,” iar pumnul ridicat al stângii maoiste franceze din anii 1968 nu are nimic de-a face cu cagula indignatul­ui de acum. Progresișt­ii, dacă îmi daţi voie, sunt neomarxișt­ii, iar social democraţii nu mai au demult în Europa idei progresist­e. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania