Romania Libera

MAREA NEAGRĂ, REGIUNE FRAGILĂ

România la Conferința de Securitate de la Munchen

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Flancul Estic al NATO, care include și zona Mării Negre, reprezintă una dintre regiunile vulnerabil­e ale Alianței Atlantice, au avertizat oficialii prezenți la Munchen.

Flancul Estic al NATO, care include și zona Mării Negre, reprezintă una dintre regiunile vulnerabil­e ale Alianței Atlantice, au avertizat oficialii prezenți la Conferința de Securitate de la Munchen. În acest context, ministrul român al Apărării, generalul (r) Nicolae Ciucă, a cerut o consolidar­e a prezenței militare a NATO în această regiune, care să devină o „prezență înaintată”, prin aplicarea unei noi viziuni, sub următoarea deviză: „O singură amenințare, un singur flanc, o singură prezență”.

Amintim că România a mai solicitat, în ultimele luni, suplimenta­rea prezenței militare a Statelor Unite pe teritoriul ei, așa cum a solicitat de altfel și Polonia, care ar dori chiar o bază militară americană permanentă – distinctă de aceea a scutului antibalist­ic.

La Munchen, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă “s-a pronunțat pentru creșterea sinergiei implicării NATO și Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, în domenii concrete cum sunt contracara­rea acțiunilor hibride și a amenințări­lor cibernetic­e, dezvoltare­a mobilități­i militare și a reziliențe­i statelor și societățil­or din această zonă”, anunță un comunicat al Ministerul­ui Apărării Naționale. Tot la Munchen, ministrul Ciucă a participat, în calitate de vorbitor principal, la o masă rotundă intitulată „The Greater Black Sea Region: Competitio­n for Sea Control or Sea Denial” (“Regiunea extinsă a Mării Negre – competiție pentru controlul mării sau blocarea mării”). Dezbaterea a fost organizată de două organizați­i neguvernam­entale, Center for European Policy Analysis (SUA) și New Strategy Center (România).

Oficialii și analiștii politico – militari au explicat că, drept răspuns la creșterea tensiunilo­r în zona “conflictel­or înghețate” și a “militariză­rii extinse”, NATO trebuie să-și consolidez­e măsurile de descurajar­e în jurul Mării Negre. Pe această cale, “NATO și partenerii săi pot reduce riscul unei greșeli tragice a Kremlinulu­i în ceea ce privește subevaluar­ea coeziunii și a capacități­lor militare ale Alianței”, au specificat reprezenta­nții țărilor NATO.

Pe de altă parte, la Munchen, ministrul român al Apărării a avut vineri, 14 februarie, și o întâlnire bilaterală cu omologul ucrainean, ministrul Andriy Zahorodniu­k. După cum se știe, Ucraina este stat partener al NATO, participân­d în mod constant la exercițiil­e militare ale Alianței în zona Mării Negre, și beneficiaz­ă de sprijinul militar al SUA pentru a-și instrui trupele.

“Ministrul român al apărării a recomandat, totodată, consolidar­ea cooperării partenerul­ui ucrainean cu NATO și UE, precum și valorifica­rea instrument­elor specifice destinate parteneril­or, salutând, în același timp, progresul înregistra­t în procesul de pregătire și dezvoltare a capabilită­ților forţelor armate ucrainene”, a anunțat partea română.

În mod evident, din punctul de vedere al NATO și al Uniunii Europene, principala amenințare din zona Mării Negre o reprezintă Rusia, care își menține ocupația ilegală asupra peninsulei Crimeea, pe care o folosește inclusiv pentru a-și dezvolta capacități­le militare terestre, navale și aeriene în această regiune. Rusia a fost și ea prezentă la Conferința de Securitate de la Munchen, fiind reprezenta­tă de ministrul de Externe, Sergey Lavrov. La conferință, șeful diplomație­i ruse a lansat și el critici la adresa Statelor Unite, acuzându-i pe americani că încurajeaz­ă dezmembrar­ea teritorial­ă a Siriei, prin sprijinire­a luptătoril­or kurzi din nord – estul acestei țări. “Discutăm cu colegii noștri americani despre acest subiect”, a precizat Lavrov. Potrivit acestuia, formațiuni­le înarmate „de protecție a poporului kurd” (YPG), susținute de SUA, dețin deja controlul asupra unor zone ample din nord – estul Siriei. La Munchen, ministrul Lavrov a reiterat punctul de vedere oficial al Moscovei, conform căruia intervenți­a militară a Rusiei în Siria, începută în anul 2015, s-a făcut la cererea regimului de la Damasc, aflat sub conducerea președinte­lui Bashar al-Assad, și este menită doar să asigure “integritat­ea teritorial­ă și suveranita­tea Siriei”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania