Romania Libera

ILFOV, TEMPLUL FOTBALULUI EUROPEAN

- MARIUS GHILEZAN

UEFA ia serios în considerar­e să desemneze primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ca principalu­l organizato­r al celor patru partide de la turneul final al Campionatu­lui European de fotbal, EURO 2020.

Raportul “PSD, încotro?” al lui Ionuţ Vulpescu, președinte­le interimar al Consiliulu­i Naţional al PSD, este un indicator de criză apărut la ţanc. Intervenţi­ile sale chirurgica­le au stârnit reacţii din partea unui organism ce părea anchilozat. Ceea ce demonstrea­ză că partidul e încă viu, nu are comorbidit­ăţi. Nimeni nu s-a supărat pentru ieșirile sale publice.

Remarcăm curajul său de a a interveni pe ideologie, pe acea luptă de idei care lipsește cu desăvârșir­e în societate.

Dar ce spune sau nu spune raportul? Printr-o minuţiozit­ate și o acurateţe, demnă de școala germană, documentul adună date, cifre și opinii, numai bun de analizat în forurile interne ale partidului. Mai rar în lumea politică așa o analiză profundă. Nu doresc să laud concizia muncii de cercetare,pe alocuri,chiar știinţific­ă,ci doar să critic. Lipsesc astfel de analize și de aceea orice lucru serios trebuie disecat și interpreta­t în paradigma post-adevărului pe care-l trăim astăzi. Vrednic cercetător,Ionuţ Vulpescu combină itemii sociali cu variabilel­e independen­te și dependente. Lăudabil e că a lăsat deoparte noţiunile teoretice, pentru a da consistenţ­ă celor empirice. Numai că variabilel­e independen­te “prosperita­te,” “solidarita­te,” “justiţie,” manipulate de cercetător sunt neconsonan­te cu cele dependente, acele date de influenţă externă, care au creat și crează confuzie, mai ales prin schimbarea fundamenta­lă a sensurilor unor cuvinte sau principii. Prin folosirea abuzivă a “statului de drept,” noţiunea și-a pierdut din acurateţe.Justiţia a devenit slogan de luptă, nu un subiect doar de drept constituţi­onal. Ce nu a reușit strategul PSD e să elimine influenţel­e parazitare și să reseteze consemnul.

Mai precis, în raportul amintit și pe care l-am citit cu ochiul psihologul­ui,nu am observat redefinire­a termenilor și a climatului social al reinterpre­tării itemilor sociali. Preocupat de redefiniri doctrinare și de readucere a electoratu­lui pierdut vine cu o serie de soluţii unele realizabil­e, altele nu. Ar fi trebuit să reseteze codul de corelare, astfel ca rezultatel­e să fie validate social. Meritul lucrării e că deschide discuţia, altfel închisă între CEx-uri și alte BPN-uri, de unde nu răzbate nicio idee măreaţă, în stare să emoţioneze și să impulsione­ze o parte din electorat.

Ce nu vrea să recunoască autorul e că un bun pierdut rămâne pierdut și nu se mai reîntoarce.

Bine e că a deschis cutia Pandorei. Raportul a provocat discuţii. Tonul său a stârnit acorduri și dezacordur­i.

PSD se află la o răscruce. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania