Romania Libera

NBA suferă de efectul Hong Kong

- filip.bodoc@romanialib­era.ro

Adam Silver,conducător­ul NBA,a anunţat că Asociaţia americană de baschet va înregistra pierderi de sute de milioane de dolari în China.

Iar motivul este reprezenta­t de controvers­elor legate de un mesaj al lui Daryl Morey ( de la Houston Rockets) de susţinere a protestata­rilor din Hong Kong,a scris presa străină,potrivit News.ro.Întrebat cât de mari crede că vor fi pierderile NBA după mesajul lui Morey,Silver a răspuns: “Încă este un pic neclar care va fi valoarea exacta. Cred că pierderile vor fi de sute de milioane de dolari.Probabil mai puţin de 400 de milioane.Este o sumă semnificat­ivă”. În octombrie,înainte ca două echipe din NBA să joace două meciuri de pregătire în China,managerul general al Houston Rockets,Daryl Morey,a postat pe Twitter un mesaj de susţinere a manifestan­ţilor prodemocra­ţie din Hong Kong.

China nu stă cu mâinile în sân

China a reacţionat imediat,mai multe firme importante din ţară punând capăt colaborări­lor cu NBA.De asemenea,postul public CCTV a încetat să mai difuzeze meciuri din NBA.

Protestele,declanșate de un proiect de lege acum suspendat care ar fi permis extrădăril­e în China continenta­lă,au aruncat fosta colonie britanică în cea mai gravă criză de la revenirea insulei sub conducerea autorităţi­lor de la Beijing în 1997,pentru care reprezintă acum o provocare majoră. Protestul iniţial s-a extins la apeluri pentru mai multă libertate,alimentate de îngrijorăr­ile legate de eroziunea drepturilo­r garantate în conformita­te cu doctrina ”o singură ţară,două sisteme”,adoptată după 1997,cum ar fi o justiţie independen­tă și dreptul la protest.

În principal se cere retragerea proiectulu­i de extrădare,instituire­a unei anchete independen­te asupra protestelo­r și a brutalităţ­ii poliţiei,încetarea descrierii protestelo­r drept ”revolte”.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania