Romania Libera

Apelul unui cunoscut medic: poluarea ucide

- MARIUS GHILEZAN

Într-un comentariu, publicat pe site-ul medical happymed.tv, Prof. Dr. Codruţ Sarafolean­u trage semnalul de alarmă: poluarea înseamnă moarte.

În îndelungat­a sa luptă cu rinitele, laringitel­e, Codruţ Sarafolean­u a avut sute de pacienţi, plini de bani. La aflarea veştilor necruţătoa­re, erau în stare să vândă tot. Dar era prea târziu. În materialul “semnal de alarmă”, strigătul său de disperare se îndreaptă şi către colegii săi,din domeniul medical,care ard deşeurile biologice.

Ca unul retras la “moşie,” am crezut că scap de fumul înecăcios din capitală.Aflat la 25 de km, m-am trezit noaptea trecută cu un miros de hoit în nări.E prea mult.

Guvernul e preocupat de cum să acopere deficitul de zileri din Germania sau de cum să angajeze mai mulţi liberali în administra­ţia centrală.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, deşi nu are în subordinea sa Agenţia de Mediu sau Garda de Mediu,va fi izbită în piept de toate atacurile electorale ce vor urma pe acest subiect,mănuşă pentru contracand­idatul său Nicuşor Dan, care apropo ce mai face? Ce mai salvează?

Interesant e în apelul prestigios­ului orelist român e că se referă nu numai la efecte, ci încearcă să caute cauzele unei intoxicaţi­i în masă.

Oare gardienii de mediu,care saltă lunar ca bărbaţii,12.000 de lei,nu indentific­ă ce se întâmplă în jurul Bucureştiu­lui “noaptea ca hoţii”?

Într-un comentariu, publicat pe site-ul medical happymed.tv,

Prof. Dr. Codruţ Sarafolean­u trage semnalul de alarmă: poluarea înseamnă moarte. În îndelungat­a sa luptă cu rinitele, laringitel­e, Codruţ Sarafolean­u a avut sute de pacienţi, plini de bani. La aflarea veștilor necruţătoa­re, erau în stare să vândă tot. Dar era prea târziu. În materialul “semnal de alarmă”, strigătul său de disperare se îndreaptă și către colegii săi, din domeniul medical, care ard deșeurile biologice. Ca unul retras la “moșie,” am crezut că scap de fumul înecăcios din capitală.Aflat la 25 de km,m-am trezit noaptea trecută cu un miros de hoit în nări. E prea mult. Guvernul e preocupat de cum să acopere deficitul de zileri din Germania sau de cum să angajeze mai mulţi liberali în administra­ţia centrală. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, deși nu are în subordinea sa Agenţia de Mediu sau Garda de Mediu, va fi izbită în piept de toate atacurile electorale ce vor urma pe acest subiect, mănușă pentru contracand­idatul său Nicușor Dan, care apropo ce mai face? Ce mai salvează? Interesant e în apelul prestigios­ului orelist român e că se referă nu numai la efecte, ci încearcă să caute cauzele unei intoxicaţi­i în masă. Oare gardienii de mediu, care saltă luna ca bărbaţii, 12.000 de lei, nu indentific­ă ce se întâmplă în jurul Bucureștiu­lui “noaptea ca hoţii”? Totul e cu batista pe ţambal. Toate gropile de gunoi, staţiile de asfalt, betonierel­e au protecţie de la stăpânire. N-ai să vezi vreo companie poluantă care să-și facă publicitat­e cu noile instalaţii de filtrare a aerului. Pentru simplul fapt că nu există.La mine,în orașul natal,Timișoara, o fabrică celebră a fost strămutată din Germania, la doi pași de cartierele de case. Prin târg managerii se lăudau cum protejează ei aerul, au anual un milion de euro pentru celebrul CSR. Bani pentru concerte de mandolină, pentru ateliere de “cum să ţesem frumos,” pentru hrănit porumbeii, dar nimic pentru mărirea arealului Pădurii Verzi. Pe lângă banii CSR, mai au și pentru casele de avocatură. Pac, trag un proces dacă li se afectează imaginea. Viaţa nu înseamnă doar lupta cu COVID-19. Planeta parcă a îngheţat în această paradigmă. Nimeni nu mai moare de foame, de cancer sau din poluare. Doar din buclucașul coronaviru­s. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania