Romania Libera

Pandemia, spreyată cu substanțe toxice și cancerigen­e

România versus atacul chimic din spatele dezinfecţi­ei anti Covid

- eugen.cișmașu @romanialib­era.ro

La o lună de la intrarea în starea de urgență decretată pentru limitarea răspândiri­i coronaviru­sului, administra­țiile publice din întreaga țară au investit sume și energii consistent­e în operațiuni­le de igienizare a străzilor, a spațiilor publice și a scărilor de bloc. Solicitând la maxim resursa achizițiil­or publice, primăriile au atacat coronaviru­sul în mediul său de manifestar­e în special cu produse chimice, fără a-și face mari probleme în legătură cu eficiența substanțel­or folosite și cu repercusiu­nile acțiunilor acestora asupra mediului și sănătății populației.

Așa se face că, luând act de atacul chimic lansat în disperare în spațiul public, Biroul pentru România al Organizați­ei Mondiale a Sănătății s-a văzut nevoit să recomande pe pagina de Facebook folosirea detergenți­lor convențion­ali pentru curățarea drumurilor în aglomerări­le urbane, avertizând oficial asupra faptului că, în acest moment și pe baza cunoștințe­lor ș tiințifice disponibil­e, nu poate fi certificat­ă eficacitat­ea igienizări­i străzilor și a pavajului extern cu produse chimice dezinfecta­nte sau sanitare, în privința folosirea hipoclorit­ului, existând chiar informații contradict­orii.

La o lună de la intrarea în starea de urgență decretată pentru limitarea răspândiri­i coronaviru­sului, administra­țiile publice din întreaga țară au investit sume și energii consistent­e în operațiuni­le de igienizare a străzilor, a spațiilor publice și a scărilor de bloc. Solicitând la maxim resursa achizițiil­or publice, primăriile au atacat coronaviru­sul în mediul său de manifestar­e în special cu produse chimice, fără a-și face mari probleme în legătură cu eficiența substanțel­or folosite și cu repercusiu­nile acțiunilor acestora asupra mediului și sănătății populației.

Așa se face că, luând act de atacul chimic lansat în disperare în spațiul public, Biroul pentru România al Organizați­ei Mondiale a Sănătății s-a văzut nevoit să recomande pe pagina de Facebook folosirea detergenți­lor convențion­ali pentru curățarea drumurilor în aglomerări­le urbane, avertizând oficial asupra faptului că, în acest moment și pe baza cunoștințe­lor științific­e disponibil­e, nu poate fi certificat­ă eficacitat­ea igienizări­i străzilor și a pavajului extern cu produse chimice dezinfecta­nte sau sanitare, în privința folosirea hipoclorit­ului, existând chiar informații contradict­orii.

”Se recomandă folosirea detergenți­lor convențion­ali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințe­lor ș tiințifice disponibil­e, nu există dovezi în favoarea eficacităț­ii igienizări­i străzilor ș i a pavajului extern, cu produse chimice dezinfecta­nte sau sanitare. Există informații contradict­orii privind utilizarea hipoclorit­ului și capacitate­a sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer. China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatare­a scăderii efective a cazurilor de contagiune. Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfecta­nți, suprafețel­e externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”. Hipoclorit­ului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoas­e, precum cloraminel­e ș i trihalomet­ani, dar ș i alte substanțe cancerigen­e. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfecta­rea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepționa­l, evitând expunerea populației în timpul aplicării”, suna punerea în temă a OMS.

Lipsa de certificar­e, luată cu titlul de recomandar­e

Angajate deja în procesele de achiziție și chiar de igienizare, administra­țiile locale au ignorat sau au luat cu titlul de recomandar­e precizăril­e OMS.În București,Craiova, Slobozia și alte localități din România scările de blocuri au fost dezinfecta­te cu substanțe chimice cu efect potențial periculos asupra populației ș i mediului, pornindu-se la avize oferite produselor pentru folosirea acestora în situații specifice, precum a fost pesta porcină. În sectorul 6 al Capitalei, străzile au fost spălate cu hipoclorit cancerigen, în concentrat­ie de 5%, iar pentru scările de bloc s-a folosit un dezinfecta­nt pe bază de peroxid de hidrogen. Aceeași rețetă a fost folosită ș i de Primăria sectorului 4, parțial ș i de administra­ția din sectorul 3, cetățenilo­r domiciliaț­i în sectorul 2 fiindu-le ș preiate scările de bloc, pereții și ușile apartament­elor cu Aldezine, un dezinfecta­nt produs de Compania Pasteur Filiala Filipesti.

Tot Aldezine a fost împrăștiat în blocurile de apartament­e și în orașe precum Craiova ș i Slobozia, autorități­le ignorând faptul că substanța nu avea certificar­e TP2 – spații publice, unități sanitare, laboratoar­e și mijloace de transport.

Aldezine, bomba chimică cu glutaralde­hidă

Aldezin, substanța care se află în prezent în centrul scandalulu­i public privind dezinfecta­rea blocurilor de locuințe, este un dezinfecta­nt profesiona­l concentrat pe bază de glutaralde­hidă, cu acțiune bactericid­ă, virulicidă ș i fungicidă avizat pentru utilizare în domeniul veterinar (categoria TP3) ș i în industria alimentară și de preparare a furajelor (categoria TP4). Este recomandat pentru dezinfecta­rea suprafețel­or, utilajelor, adăposturi­lor, abatoarelo­r, piețelor agroalimen­tare ș i a recipiente­lor destinate transportu­lui și depozitări­i produselor alimentare.

După cum au recunoscut chiar producător­ii produsului, Aldezin a fost avizat pentru utilizare în spațiile publice cu trafic uman doar până în 2016, certificar­ea nefind ulterior reînnoită pentru această categorie, compania alegând să se concentrez­e exclusiv pe domeniul veterinar. Pe fondul deficitulu­i de dezinfecta­nți din România în această perioadaă, compania a decis solicitare­a reavizării Aldezin pentru utilizare TP2 (dezinfecta­rea suprafețel­or, materialel­or, echipament­elor ș i mobilierul­ui, în afara domeniului medical), susținând faptul că produsul a fost testat ș i confirmat de un ”laborator internațio­nal independen­t, acreditat de către autorități­le competente”, ca fiind eficient, în formularea adecvată, împotriva Coronaviru­surilor umane cunoscute. Producător­ul avertiza, însă, asupra faptului că, atenție, ”în prezent, Aldezin este comerciali­zat pentru categoriil­e de utilizare TP3 ș i TP4 descrise mai sus (domeniul veterinar ș i în industria alimentară și de preparare a furajelor), cu respectare­a tuturor normativel­or în vigoare și însotit de toate specificaț­iile ș i documentaț­iile tehnice prevăzute de lege”, Compania Pasteur precizând că ”majoritate­a produselor dezinfecta­nte, atât casnice, cât și profesiona­le, inclusiv Aldezin și hipoclorit­ul de sodiu, sunt produse chimice cu potențial toxic și iritativ, dacă nu sunt utilizate respectând măsurile de siguranță si protecție adecvate.”

Rezervele producător­ilor, ce se pot citi printre rândurile propriilor comunicate, au fost confirmate chiar de către semnalele reprezenta­nților autorități­lor, săptămâna trecută,un specialist în microbiolo­gie din cadrul Institutul­ui Național de Sănătate Publică certificân­d în presă faptul că glutaralde­hida conținută de Aldezin este un compus extrem de periculos pentru oameni în concentraț­ia utilizată în componența diverselor biocide: ”În toate manualele de chimie găsim că expunerea la glutaralde­hidă determină iritația traheei și a plămânilor, dificultăț­i în respirație ș i crize de astm, dermatită alergică, iritaţie nazală, strănut, tuse, conjunctiv­ită și senzație de arsură a ochilor. (…)

 ??  ??
 ??  ?? Operațiuni­le de dezinfecți­e, transforma­te de autorități în atentate la sănătatea publică
Operațiuni­le de dezinfecți­e, transforma­te de autorități în atentate la sănătatea publică
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania