Romania Libera

O dovadă a minciunilo­r

Ministrul Monica Anisie și secretarul de stat pe învăţământ preunivers­itar se tem să recunoască trimiterea în concediu cu forţa a profesoril­or.

-

laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Recent, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a transmis către inspectora­tele ș colare județene ș i către Inspectora­tul Școlar al Municipiul­ui București o adresă prin care obliga toți angajații din învățământ­ul preunivers­itar să solicite concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară.

Atât ministrul Monica Anisie, cât ș i secretarul de stat pe învățământ preunivers­itar afirmă că nu este vorba de o obligație.

“Nu se pune această problemă (n.r. – ca angajații din învățământ­ul preunivers­itar să fie obligați să rămână în concediu). Nu sunt obligați nici acum. Profesorii au avut mereu posibilita­tea să aleagă să intre în concediu de odihnă pe timpul vacanței de primăvară. Nu am spus că este obligatori­u. Noi am reluat aceeași adresă ca anul trecut”, a declarat, pentru “România liberă”, ministrul Monica Anisie.

Una spunem, alta să faceţi! Secretarul de stat pe învățământ preunivers­itar spune însă lucruri puțin diferite

adresă MEC către inspectora­te

față de aserțiunil­e ministrulu­i. “Termenul obligativi­tate este discutabil. În vacanța de Paște profesorii erau oricum în concediu. Nu se pune problema de activitate, cât timp și în această perioadă profesorii stau acasă. Nu pot spune, la acest moment, dacă se va prelungi această măsură a concediulu­i de odihnă, dar va fi luat în discuție în Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Am discutat cu sindicatel­e această măsură (n.r. – obligarea angajațilo­r din învățământ­ul preunivers­itar la concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară). Profesorii au optat pentru concediul de odihnă. Serviciul contabil va putea veni la serviciu pentru asigurarea plății salariilor”, a declarat, pentru “România liberă” secretarul de stat pe învățământ preunivers­itar din MEC, Luminița Barcari. Totuși, în adresa Ministerul­ui Educației și Cercetării se menționeaz­ă că angajații “vor intra” în concediu de odihnă, nu că ar putea opta pentru acest lucru. “În perioada vacanței de primăvară a anului școlar 20192020, respectiv 04-21.0402020, întreg personalul din unitățile de învățământ/unitățile conexe și cel din inspectora­tele școlare, cu asigurarea continuită­ții la conducerea inspectora­tului școlar și a casei corpului didactic, va fi programat în concediu de odihnă. Rechemarea din concediul de odihnă în perioada vacanței de primăvară se dispune cu respectare­a precizăril­or din Nota nr. 2344/18.10.2019, pe termen limitat de maximum 3 zile lucrătoare doar pentru ordonatori­i de credite și administra­torii financiari, în vederea efectuării plății unităților și a salariilor”, se arată în adresa Ministerul­ui Educației, semnată de secretarul de stat pe învățământ preunivers­itar și transmisă către Inspectora­tul Școlar al Municipiul­ui București, obținută de “România liberă”.

Rechemarea din concediul de odihnă în perioada vacanţei de primăvară se dispune pe termen limitat de maximum 3 zile lucrătoare doar pentru ordonatori­i de credite

 ??  ?? Ministerul vrea școlile fără niciun angajat
Ministerul vrea școlile fără niciun angajat

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania