Romania Libera

TOT MAI MULŢI ROMÂNI LUCREAZĂ DE ACASĂ C

Este la modă în România. Aproape 29% din totalul angajaţilo­r participan­ţi la un sondaj spun că lucrează în acest moment de acasă.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

am tot atâția cred că actuala criză va mai dura încă aproximati­v două luni. Mai bine de jumătate dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs se adaptează ușor la munca remote, pentru că au experiență în domeniul digital, și doar 5,1% găsesc dificilă adaptarea.

35% dintre cei ce lucrează de acasă au constatat că sunt mai productivi în această perioadă, comparativ cu productivi­tatea pe care o au la birou, pentru că nu mai pierd timp cu deplasarea zi de zi la birou. 17,5% spun că sunt mai concentraț­i, pentru că acasă nu mai sunt întrerupți de colegi, iar 10% se simt mai puțin stresați, ca urmare a lipsei presiunii directe a șefului.

Numai 13% spun însă că sunt mai puțin eficienți,în condițiile în care trebuie să se ocupe și de treburile casnice sau să aibă grijă de copii. Principale­le trei provocări sunt lipsa unei comunicări eficiente cu restul echipei (15,7%), lipsa clarității privind sarcinile zilnice (11,82%) și comunicare­a deficitară cu clienții (9,17%). Cei mai mulți angajați ce lucrează pe remote țin legătura cu managerul direct, restul echipei sau clienții telefonic (13,6%), prin mesagerie instant (Whatsapp, Messenger, Slack etc. - 10,93%), dar și prin e-mail (9,7%) și apeluri video (Skype,Zoom etc.- 6,53%). 29,3% dintre angajații chestionaț­i estimează că situaţia actuală va dura între o lună și două luni, iar 20,8% între două și trei luni. 15,52% consideră că starea actuală s-ar putea prelungi chiar mai mult, iar 22,57% nu pot estima.

Fără stres

Aproape 70% dintre angajați nu sunt deloc stresați sau doar puțin stresați că ar putea contracta coronaviru­sul. Principalu­l motiv de stres este mai degrabă incertitud­inea și faptul că nu știu cât va dura această perioadă de izolare la domiciliu (49,21%). Când vine vorba despre starea emoțională a angajațilo­r nevoiți să lucreze de acasă o perioadă mai lungă de timp, cei mai mulți spun că izolarea le induce o stare de singurătat­e și de anxietate (20,1%), dar și de stres (19,05%) și chiar de depresie (7,41%).■

35% dintre cei ce lucrează de acasă au constatat că sunt mai productivi în această perioadă.”

studiu BestJobs

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania