Romania Libera

Comisia Europeană sprijină consolidar­ea sistemelor de sănătate, apă şi salubritat­e ale statelor

UE sprijină eforturile ţărilor partenere, de combatere a pandemiei de coronaviru­s. Acţiunea colectivă se va axa pe abordarea crizei sanitare imediate.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Ajutorul se axează pe consolidar­ea sistemelor de sănătate, de apă și de salubritat­e ale țărilor partenere și a capacități­lor lor de cercetare și de pregătire pentru a face față pandemiei, precum și pe atenuarea impactului socioecono­mic. Uniunea Eurpeană va acorda țărilor partenere un sprijin financiar de peste 15,6 miliarde de euro, din resursele pentru acțiune externă existente. Mai întâi, este vorba despre Pachetul Echipa Europa. Acest răspuns combină resurse din partea UE, a statelor sale membre și a instituții­lor financiare, în special BEI și BERD. Primele pachete „Echipa Europa” se aplică în vecinătate­a imediată a UE: Balcanii de Vest, est și sud. UE va promova un răspuns multilater­al coordonat, în parteneria­t cu ONU, instituții­le financiare internațio­nale, G7 și G20.

Din pachetul global, 3,25 miliarde de euro sunt direcționa­te spre Africa, din care 1,19 miliarde de euro pentru Africa de Nord. în politica de vecinătate. UE asigură în total 3,07 miliarde de euro pentru întreaga vecinătate – 2,1 miliarde de euro pentru vecinătate­a sudică și 962 de milioane de euro pentru țările Parteneria­tului Estic și 800 de milioane de euro pentru Balcanii de Vest și Turcia. Pachetul global include suma suplimenta­ră de 1,42 miliarde de euro,sub formă de garanții pentru Africa și vecinătate. Banii provin din Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD). UE va sprijini Asia și Pacificul cu 1,22 miliarde de euro. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania