Romania Libera

Declaraţia unică. Totul despre noul termen de depunere

Persoanele fizice obligate să depună declaraţia unică beneficiaz­ă de o nouă păsuire, a doua din acest an. Cum anume trebuie să procedeze?

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Autorități­le au reglementa­t și bonificați­i la conformare­a voluntară, pentru anul 2019. Ce se întâmplă cu cei care au plătit deja taxele aferente?

Contribuab­ilii care au depus declarația unică pentru anul trecut până la introducer­ea noilor prevederi (14 mai), indiferent de modalitate­a de depunere, vor putea primi bonificați­i dacă respectă condițiile de acordare, prin completare­a unei declarații rectificat­ive. ANAF va publica un nou formular, care să conțină aceste modificări legislativ­e.

Dar declarația rectificat­ivă este o opțiune costisitoa­re. Anul acesta, termenul inițial de depunere a fost 15 martie, apoi a fost prelungit, în primă fază, până pe 25 mai, iar recent până pe 30 iunie.O situație similară a existat și anul trecut,deci în practică putem avea persoane ce vor depune declarații rectificat­ive din varii motive, de la accesarea bonificați­ilor, până la dorinţa de accesare de credit fiscal,acolo unde au plătit impozite și în străinătat­e, spun Simona Bădoiu și Radu Derscariu, de la Deloitte. Depunerea declarație­i rectificat­ive e o opțiune, dar poate duce și la costuri de conformare mai mari pentru contribuab­il sau aglomerare­a sistemului de depunere online a declarații­lor unice cât mai aproape de termenul legal. Prelungire­a termenelor de declarare ș i plată ș i acordarea de bonificați­i sunt binevenite, dar trebuie implementa­te corect,în special în sistemul informatic ANAF. Pentru anul 2018, când s-au mai acordat bonificați­i la depunerea declarație­i unice, au fost înregistra­te în sistemul informatic ANAF ca datorii, pentru care s-au emis somații sau decizii de calcul accesorii, deși, evident, sumele nu erau datorate.

Previzibil­itate

Deloitte a recomandat permanenti­zarea unei proceduri predictibi­le de conformare, cu termene-limită standard mai strânse, fie 25 mai, fie 15 martie, față de care stimularea conformări­i să se continue o perioadă prin bonificați­i, corelate cu încasarea mai rapidă a impozitelo­r. Este important să se poată conta pe termene extinse de declarare și plată, cunoscute cu suficient timp înainte. Modelul de declarație trebuie să fie actualizat până cel mai târziu la finalul lunii decembrie. ■

În practică, putem să avem persoane care vor depune declarații rectificat­ive de venit din varii motive.”

SIMONA BĂDOIU/ RADU DERSCARIU, Deloitte România

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania