Romania Libera

ROMÂNIA ÎȘI VA APĂRA CETĂŢENII ORIUNDE S-AR AFLA

Sub conducerea președinte­lui Iohannis, CSAT a elaborat o nouă Strategie Naţională de Apărare, care ar urma să fie valabilă în perioada anilor 2020 – 2024.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Președinte­le Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, în urma ședinței CSAT, o nouă Strategie Națională de Apărare a Țării.

“În primul rând, Strategia a fost elaborată în contextul unei pandemii care a afectat toate statele lumii și care a declanșat o criză economică profundă. În aceste condiții speciale, relațiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporește volatilita­tea și impredicti­bilitatea, și așa deja accentuate, ale mediului de securitate internațio­nal”, a precizat șeful statului. Noul document elaborat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării va intra în vigoare după ce va primi aprobarea Parlamentu­lui României și va fi valabil din anul 2020 până în anul 2024. Este de amintit că vechea variată a Strategiei fusese valabilă în perioada anilor 2015 – 2019, astfel că, practic, în primele cinci luni ale anului 2020, România nu a avut deloc Strategie de Apărare. Iar în vechea variantă a Strategiei, o serie de estimări s-au dovedit a fi eronate. Astfel, în documentul elaborat în 2015, pandemia și migrația erau prezentate drept riscuri “cu probabilit­ate redusă”. Cu toate acestea, în ultimii ani, Europa s-a confruntat cu valuri uriașe de migranți, iar în anul 2020, marea problemă a întregii lumi este pandemia.

Fără a-și asuma aceste erori – deși ele s-au comis tot pe timpul mandatului său, președinte­le Iohannis a declarat, miercuri, că “România a trebuit să facă față într-un timp scurt acestei pandemii, iar perspectiv­a unei evoluții ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru a crește capacitate­a de gestionare a unei asemenea crize pe multiple planuri: medical, al ordinii publice, din perspectiv­a siste

România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitate­a, care le respectă drepturile și pune instituții­le publice în serviciul lor”

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

mului educaționa­l, a asigurării serviciilo­r publice și mai ales în ceea ce privește creșterea reziliențe­i economice”. Șeful statului a precizat că politicile publice din domeniul securități­i naționale trebuie concepute și implementa­te “având ca beneficiar final cetățeanul, pentru că fiecare român trebuie să simtă că trăiește într-un mediu sigur și să aibă încredere că instituții­le îl apără și îl protejează”. Mai mult chiar, “România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei”, a subliniat Klaus Iohannis. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania