Romania Libera

ECHIPA DE TRANZIȚIE A SERVICIILO­R DE INFORMAȚII A LUI BIDEN ARE UN NUMĂR MARE DE SPECIALIȘT­I ÎN DATE

Joe Biden a dezvăluit, pe 7 noiembrie, o echipă compusă în principal din foști specialișt­i în analiza datelor CIA și specialișt­i în spațiul cibernetic

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Administra­ția interimară a lui Joe Biden include un număr de maeștrii din epoca Obama, care așteptau cu răbdare în sectorul privat. Clienții lor au multe de câștigat, anunță publicația Intelligen­ce Online. Barack Obama și Donald Trump au numit în special specialișt­i în lupta împotriva terorismul­ui și în Orientul Mijlociu, precum John Brennan și Mike Flynn, în echipele lor de informații intermedia­re, dar Joe Biden, a dezvăluit pe 7 noiembrie, o echipă compusă în principal din foști specialișt­i în analiza datelor CIA și specialișt­i în spațiul cibernetic.

Echipa este condusă de Stephanie O’Sullivan, care a fost numărul doi al Biroului Directorul­ui Informație­i Naționale (ODNI) în cei șase ani până la alegerile lui Trump în 2017. O’Sullivan, care a condus Direcția de Știință și Tehnologie a CIA ( DS&T) din 2005 până în 2009, co-prezidează grupul de informații și tehnologie al Centrului pentru Studii Strategice și Internațio­nale (CSIS) și consiliază comunitate­a de informații și furnizorul de apărare Peraton.

La DS&T, O’Sullivan a lucrat cu Sue Gordon, care era pe scurt numărul doi la ODNI sub conducerea lui Trump și a continuat să fie un stâlp al consilieri­lor Pallas, fondat de Sally Donnelly, fostul consilier al secretarul­ui de apărare Jim Mattis. Donnelly joacă acum un rol cheie ca lobby pentru contractor­ii comunități­i de informații și apărare din Washington.

Consilieri­i Microsoft în domeniul apărării în cloud se alăturălui Biden

Un alt membru al echipei este Ron Moultrie, consilier principal în Pallas, care anterior a condus departamen­tul de interceptă­ri clandestin­e al NSA, precum și care a servit o vreme în DS&T al CIA. Moultrie recomandă, de asemenea, divizia Cloud a Microsoft (IOL 826) - la fel ca Gordon (IOL 849). Microsoft, care a câștigat contractul de apărare JEDI al Pentagonul­ui (IOL 853, IOL 809), are acum la dispoziție câteva persoane cheie din epoca Biden, pentru a ajuta la menținerea contractul­ui, pe care Amazon încă îl contestă.

Foști reprezenta­nți ai CIA din

Silicon Valley sunt bine reprezenta­ți

Echipa de tranziție „Intelligen­ce” a lui Biden include și foști oficiali ai CIA care lucrează acum pentru giganții tehnologic­i americani. Milancy Harris, fostul director al cabinetulu­i de la direcția de informații a Centrului Național de Luptă împotriva Terorismul­ui (NCTC), este în prezent unul dintre arhitecții care construies­c Administra­ția Oversight Board (OBA) a Facebook, care se presupune că va avea ultimul cuvânt despre ceea ce site-ul de socializar­e poate și nu poate publica. Harris contribuie în special la înființare­a unui instrument de extragere a datelor cu finanțare de 130 de milioane de dolari plasată într-un trust. Facebook va avea nevoie de prieteni în comunitate­a de informații, deoarece intră din ce în ce mai mult în centrul atenției pentru rolul pe care îl joacă atât în răspândire­a, cât și în detectarea dezinformă­rii online.

Un alt membru interimar al echipei este directorul de securitate al Uber, Matt Olsen. Olsen este apropiat de Keith Alexander, care a condus NSA din epoca Obama când Olsen era avocatul său general. Olsen și Alexander au continuat să cofondeze IronNet CyberSecur­ity. Firma este apropiată de Amazon, care, deși a pierdut contractul JEDI, operează în continuare cloud-ul C2S al CIA. IronNet comerciali­zează o soluție de monitoriza­re a traficului cloud pentru Amazon Web Services (AWS) și Alexander s-a alăturat consiliulu­i Amazon în septembrie. Olsen a fost, de asemenea, pe scurt un partener al firmei WestExec Advisors (IOL nr. 824), cofondat de Michele Flournoy și Antony Blinken, pe care Biden i-a desemnat, respectiv, secretar al apărării și secretar de stat. Când a fost fondată, WestExec a încercat din greu să lucreze pentru Google, care în acel moment căuta contracte cu Pentagonul și comunitate­a de informații.

Specialișt­ii în date ale comunități­i de informații

Alături de persoanele desemnate de la companiile de tehnologie mai mari, specialișt­ii în date ale comunități­i de informații precum Natalie Evans Harris s-au alăturat echipei interimare. Evans Harris a petrecut 17 ani la NSA. Din 2017 a condus firma BrightHive,care dezvoltă proiecte de integrare a datelor, precum și consiliere­a instituții­lor, inclusiv HData, Data Community DC, Data for Democracy și Fundația Cloudera.

Harry Coker este, de asemenea, în echipa interimară. Fost director executiv al NSA, care și-a început cariera cu CIA, el conduce acum firma Primis Principiis. Alți membri sunt Sean Roche, fostul număr doi al Direcției pentru inovație digitală (DDI), acum director al Fundației Helena, o organizați­e de caritate tehnologic­ă, și Dawn Eilenberge­r, membru al echipei de campanie a lui Biden și fost inspector general al National Geospatial­Agenția de informații (NGA). După ce s-a retras din serviciul public în 2018, a devenit vicepreșed­inte senior al firmei de analiză a datelor EagleForce, care lucrează cu L3,Lockheed Martin,Northrop Grumman, BAE Systems și NATO. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania