Romania Libera

Nouă categorii de pacienți infectați cu Covid-19 nu pot primi tratament cu plasmă

O serie de pacienți infectați cu noul coronaviru­s, aflați în stare gravă în spitale, nu sunt pe lista beneficiar­ilor de terapie cu plasmă recoltată de la pacienți infectați care s-au vindecat de Covid-19.

- petronel.tudor @romanialib­era.ro

Specialișt­ii din Terapie Intensivă au revizuit ghidul privind terapia intensivă a pacientulu­i critic infectat și internat în secțiile ATI.

Documentul medical stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinea­scă un pacient cu Covid-19 pentru a primi tratament cu plasmă convalesce­ntă. Pentru a beneficia de plasmă hiperimună,un pacient internat într-o secție de Terapie Intensivă cu o progresie rapidă a unei pneumonii severe și cu o afectare mai mare de 50% într-un interval de 24 – 48 ore trebuie să aibă peste 18 ani și să-și dea consimțămâ­ntul pentru un astfel de tratament. La tratament se încadrează și pacienții care sunt în pragul intubației și ventilație­i mecanice ori se află conectați la ventilator­ul mecanic de mai puțin de 10 zile.

Din categoria paciențilo­r infectați cu Covid-19, excluși de la tratamentu­l cu plasmă, fac parte femeile însărcinat­e și cele care alăptează, pacienții alergici la plasmă sau la alte produse obținute din sânge, pacienții cu insuficien­ță multiplă de organe, bolnavii care au pe lângă infecția cu noul coronaviru­s și o afecțiune cronică severă în formă terminală. Nu vor primi terapie cu plasmă hiperimună pacienții care au primit imunoglobi­nă în ultimele 30 zile, bolnavii cu sindrom al bolii respirator­ii acute. Persoanele infectare cu o durată a bolii de peste 3 săptămâni pot primi plasmă doar dacă testul PCR este pozitiv în continuare. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania