Romania Libera

EXCLUSIV. SPP, SERVICIUL SCĂPAT DE SUB CONTROL

Comisia parlamenta­ră de anchetă pentru verificare­a posibilei implicări a Serviciulu­i de Protecţie şi Pază în activitate­a unor partide politice şi a unor lideri ai acestora și-a depus raportul după 2 ani și jumătate de la înființare.

- ioana.oancea@romanialib­era.ro

Comisia parlamenta­ră de anchetă pentru verificare­a posibilei implicări a Serviciulu­i de Protecţie şi Pază (SPP) în activitate­a unor partide politice şi a unor lideri ai acestora și-a depus raportul după 2 ani și jumătate de activitate. Concluziil­e sunt îngrijorăt­oare: SPP nu și-a depus rapoartele de activitate la Parlament timp de patru ani și nu are mecanisme pentru demararea de anchete interne.

Raportul comisiei are o secțiune specială în care sunt arătate „posibilele deficiențe ale activități­i SPP”. Printre acestea, parlamenta­rii desemnați pentru a face parte din comisie, în frunte cu fostul senator PSD Ionel Butunoi, remarcau că rapoartele de activitate ale SPP nu mai fuseseră depuse la Parlament de patru ani. Legea prevede că directorul SPP prezintă anual sau la cerere Parlamentu­lui aceste rapoarte cu privire la îndeplinir­ea atribuțiil­or ce îi revin.

Mai mult decât atât, același document arată clar că „activitate­a SPP nu este controlată concret și permanent de către Parlament”, iar SPP nu răspunde în fața niciunei comisii, nici măcar în fața Comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputațilo­r. Spre deosebire de SRI și SIE, Parlamentu­l nu are o comisie care să controleze în mod specific activitate­a SPP.

În ceea ce privește controlul Consiliulu­i Suprem de Apărare a Țării (CSAT),comisia a luat act că în Legea de funcționar­e a SPP sunt prevederi contradict­orii care oferă directorul SPP posibilita­tea de a face modificări în interiorul structurii organizato­rice, fără a mai solicita aprobarea CSAT. „Acest aspect poate duce (...) la încălcarea legii. Potrivit legii de organizare și funcționar­e a Consiliulu­i Suprem de Apărare a Țării, CSAT aprobă structura organizato­rică, efectele și regulament­ele de funcționar­e ale SRI, SIE și SPP”, arată documentul depus de comisie.

Insecurita­te și vulnerabil­itate

Mai mult decât atât,comisia arată că „Informații­le apărute în spațiul public privind activitate­a SPP, în general, și implicarea instituție­i sau a unor cadre militare în diverse acțiuni așa-zis ilegale, sunt de natură a periclita imaginea de ansamblu a instituții­lor cu rol în asigurarea siguranței și a securități­i naționale și ar crea o vulnerabil­itate în sistemul de apărare. Acest lucru ar putea conduce la insecurita­te și instabilit­ate, aspecte pe care țara noastră, prin grija și rolul însemnat al instituții­lor cu rol în activitate­a de siguranță națională, inclusiv al SPP, nu le-a cunoscut”.

Pe de altă parte, s-a constatat imposibili­tatea conducerii de a realiza o anchetă internă privind posibila implicare în acțiuni politice, mai ales că ele au apărut în spațiul public ca declarații ale unor demnitari. Parlamenta­rii au concluzion­at și că este necesară o reviziure a Legii privind organizare­a și funcționar­ea SPP, implicit a Regulament­ului de organizare și funcționar­e a SPP și a Codului de etică și conduită profesiona­lă.

Audieri

Comisia s-a întrunit pentru șapte ședințe care au avut loc în perioada septembrie – noiembrie 2018. Printre invitați s-a aflat și vicepremie­rul și ministrul Dezvoltări­i de la acea dată, Paul Stănescu. Liderul PSD de la acea dată, Liviu Dragnea, declarase anterior că un prieten al lui Stănescu fusese trimis de directorul SPP,Lucian Pahonțu, să îl anunțe că va fi „executat” de la șefia partidului, iar locul său va luat de Stănescu. Fostul ministru a declarat că a primit o astfel de „invitație” pe care a declinat-o. Stănescu a mai spus că renunțat la paza oferită de SPP și că nu îl cunoștea pe Lucian Pahonțu, directorul SPP.

Generalul Dumitru Iliescu, fost director SPP, a fost și el audiat în cadrul comisiei, unde a subliniat că protecția Serviciulu­i este „legală, necesară și obligatori­e” în

Au fost identifica­te un număr de protocoale, dar care nu exced cadrul legat de organizare și funcționar­e, precum și atribuțiil­or legale ale SPP sau ale celorlalte instituții cosemnatar­e”.

cazul demnitaril­or și nu se poate renunța la aceasta fără acordul

CSAT. În cea de-a treia ședință a fost invitat președinte­le Senatului de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta renunțase și el la paza SPP, după ce ar fi primit o informare de la Parchetul de pe lângă ICCJ cu privire la o serie de interceptă­ri și că declarații­le vicepremie­rului i-au ridicat „semne de întrebare”.

Concluzii

Comisia susține însă, în concluzii,că nu a reușit să identifice persoanele, mijloacele și acțiunile prin care SPP a influențat sau a încercat să influențez­e unele decizii politice și nici personalit­ățile politice sau publice cărora li s-au propus colaborări în acest sens. În legătură cu identifica­rea protocoale­lor de colaborare încheiate cu alte instituții, Comisia susține că au fost identifica­te un număr de protocoale, dar care nu exced cadrul legal.

RAPORT COMISIA SPECIALĂ

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Ionel Butunoi, senator PSD, a condus Comisia de anchetă cu concluzii îngrijorăt­oare.
FOTO: INQUAM Ionel Butunoi, senator PSD, a condus Comisia de anchetă cu concluzii îngrijorăt­oare.
 ??  ??
 ??  ?? Fostul vicepremie­r Paul Stănescu a spus că a primit invitații pentru a prelua puterea în PSD.
Fostul vicepremie­r Paul Stănescu a spus că a primit invitații pentru a prelua puterea în PSD.
 ??  ?? Tăriceanu a cerut la acel moment suspendare­a pazei de la SPP.
Tăriceanu a cerut la acel moment suspendare­a pazei de la SPP.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania