Romania Libera

Războiul rece pentru posturile directoril­or de școli

- laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro

Timpul se scurge, iar presiunea din partea societății civile, după multe luni în care Educația a fost puternic afectată de pandemia COVID-19, crește pentru depolitiza­rea conduceril­or unităților de învățământ.

Condițiile vitrege din timpul pandemiei, vacanța de primăvară și anul școlar în curs prelungite,par să ofere un moment de respiro directoril­or de școli impuși pe criterii strict politice, pentru a încerca să-și securizeze fotoliile. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu dorește organizare­a concursulu­i pentru ocuparea posturilor de directori înainte de examenele naționale. Într-adevăr, ar fi o perioadă mult prea aglomerată, ca aceste concursuri să aibă loc aproape de primele probe ale Bacalaurea­tului. În același timp, li se mai oferă ceva zile în plus directoril­or numiți politic pentru a folosi toate mijloacele în vederea păstrării funcțiilor de conducere ale unităților de învățământ preunivers­itar.

La o conferință organizată recent de o ONG,s-a anunțat înființare­a Asociația Directoril­or din România, care, teoretic, ar trebui să lupte împotriva politizări­i sistemului de învățământ.

Având în vedere că, în acest moment, cei mai mulți directori de școli sunt numiți politic, pare absolut aberantă ideea că o asociație profesiona­lă formată de aceștia poate lupta împotriva politizări­i învățământ­ului.

Din nou înțelegem că, pentru aceste personaje, politizare­a Educației este doar atunci când se pune problema ca ele să fie schimbate din funcție.

În plus, această amânare a concursuri­lor pentru ocuparea posturilor de directori ar putea să vină cu efect de bumerang asupra lui Sorin Cîmpeanu, care, până după examenele naționale va fi mult mai uzat politic, iar viitorul său la conducerea Ministerul­ui Educației ar putea depinde și de modul în care este gestionat sfârșitul anului școlar.

Directorii de școli cu influență în PNL ar putea avea ceva de spus împotriva lui Cîmpeanu, profitând de context.

Organizăm concursul pentru directori până în luna august, dar după examenele naţionale, Evaluare, Bacalaurea­t ori, dacă nu, în toamnă. SORIN CÎMPEANU Ministrul Educației

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania