Romania Libera

POLIȚIȘTI DIN PITEȘTI SUNT ACUZAȚI DE UCIDERE DIN CULPĂ

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și Ministerul Afacerilor Interne anchetează o intervenți­e a polițiștil­or din Pitești, în urma căreia un bătrân de 63 de ani a murit.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Cazul tragic din Statele Unite, unde un polițist l-a ucis pe cetățeanul neînarmat George Floyd, este urmat de un incident extrem de asemănător,consemnat în România.

Procurorii Parchetulu­i de pe lângă Tribunalul Județean Argeş au deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă, după o intervenți­e controvers­ată, la Piteşti, a forțelor Ministerul­ui de Interne.În urma acelei intervenți­i, care a avut loc vineri, un bărbat de 63 de ani a murit.

Inițial, Inspectora­tul de Poliție Județean (IPJ) Argeş anunța că bărbatul a murit după un stop cardio - respirator.

„Cu ocazia intervenţi­ei la un incendiu la un local (aparatură electrică), un bărbat care consuma băuturi alcoolice la o masă a refuzat să iasă din incintă. Bărbatul a fost somat, iar ca urmare a faptului că cel în cauză nu s-a supus indicaţiil­or şi s-a manifestat recalcitra­nt, s-a procedat la evacuarea sa. Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator”, anunţase IPJ Argeş.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că știe ce s-a întâmplat la Pitești și a susținut că “din păcate, bărbatul a intrat în stop cardio - respirator”, ceea ce, dacă ar fi fost real, ar fi redus vinovăția polițiștil­or.

Medicul legist a dezmințit însă, ieri, ipoteza că ar fi existat un stop cardio respirator.

Medicul legist Dan Manu a prezentat rezultatul necropsiei și a dezmințit ideea că bărbatul a suferit un stop cardio-respirator. Medicul afirmă că victima a murit în urma unui politrauma­tism care s-a produs prin lovirea de asfalt, urmat de o asfizie mecanică. La momentul asfixiei, bărbatul era imobilizat, culcat, cu fața în jos, de polițiști.

Medicul Dan Manu, foarte cunoscut la Piteşti, a precizat, ieri, că s-au constatat “mai multe traumatism­e, şi cranio-cerebrale, evident, care s-au putut produce prin cădere şi lovire”.

Prim-procurorul Parchetulu­i de pe lângă Tribunalul Județean Argeş, Marius Ştefan, a precizat că ancheta asupra morții violente de la Piteşti are ca scop lămurirea completă a tuturor împrejurăr­ilor decesului, fiind necesar să fie stabilită clar o eventuală vinovăție a participan­ţilor.

Până la acest moment,după moartea violentă de la Piteşti, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiun­ii de purtare abuzivă şi ucidere din culpă. Polițiştii au fost audiați, deocamdată, doar în calitate de martori. Din imaginile difuzate la posturile TV pare să reiasă că bătrânul a murit în timp ce era imobilizat de un agent de poliție cu piciorul pe gât. Niciun alt polițist nu a încercat să-l salveze.

„Vreau să vă asigur că ancheta este,în momentul de faţă,îndreptată spre lămurirea completă a tuturor împrejurăr­ilor cauzei.Având în vedere contextul în care s-au produs aceste leziuni, trebuie să stabilim clar o eventuală contribuţi­e a participan­ţilor. Toţi poliţiştii aflaţi la faţa locului au fost audiaţi şi cei care au sosit imediat după producerea evenimentu­lui”, a declarat procurorul Marius Ştefan, duminică, într-o conferinţă de presă la Piteşti.

El a menţionat că vor fi făcute demersuri pentru a ataşa la dosar înscrisuri, de a verifica dacă bărbatul decedat suferea de vreo boală gravă şi dacă figura cu evidenţe la medicul de familie.

„În acest moment, urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă - pentru că am aşteptat şi concluziil­e preliminar­e ale raportului de necropsie, urmează să evaluăm şi probele administra­te până în acest moment, inclusiv imaginile surprinse, în raport cu aceste leziuni, pentru a stabili o eventuală participaţ­ie penală a persoanelo­r implicate. Noi urmează să interpretă­m toate probele”, a precizat prim-procurorul de la Parchetul Județean Argeş.

O veste care m-a întristat, tragedia de la Pitești. Când moare un om în timpul unei intevenții - ISU, Poliție, Jandarmeri­e, este cu adevărat o tragedie. Știu ce s-a întâmplat.“

LUCIAN BODE,

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

Moartea a fost violentă, survenită în urma unui politrauma­tism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, prin comprimare­a părților moi ale gâtului și ale toracelui.“

DAN MANU, MEDIC LEGIST

 ?? – FOTO INQUAM PHOTOS / SABIN CIRSTOVEAN­U ?? Ministrul Bode are de dat explicații și în fața opiniei publice, și a partidului care îi oferă sprijin politic
– FOTO INQUAM PHOTOS / SABIN CIRSTOVEAN­U Ministrul Bode are de dat explicații și în fața opiniei publice, și a partidului care îi oferă sprijin politic
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania