Romania Libera

Guvernanti se Tem de scandari ostile din tribune

-

Unul dintre motivele de temere ale celor ce conduc acum statul român ar putea fi reprezenta­t de eventuale nemulțumir­i, față de modul în care este gestionată pandemia,manifestat­e de spectatori de pe arenele țării prin scandări ostile. Poate că guvernanți­i se tem din nou de eventuale “ciocniri” ale forțelor de ordine cu facțiuni ale galeriilor formațiilo­r de fotbal, pe stadioane. Incapacita­tea autorități­lor de a gestiona situații precum cele de la protestele stradale nu trebuie transforma­tă în pedepse pentru fanii sportului din această țară.

Dacă ne dorim să atragem copiii către sport, trebuie să le oferim ocazia de a trăi o competiție de la fața locului, nu doar din fața unui display.

La ultimul eșec major al Naționalei de Fotbal a României, în Armenia, ne-a fost servită o reală lecție de fotbal și de gândire, în fața unor tribune cu spectatori.

După o extrem de lungă perioadă în care fanii fotbalului din țara noastră au fost ținuți departe de competiții, nu cred că am avea multe incidente pe stadioane. În plus, cu sigurnață societatea ar avea parte și de puțină detensiona­re în cazul în care cetățenilo­r li s-ar permite măcar această mică bucurie, după un an de frustrări acumulate. Prin urmare, când vine vorba ca țara noastră să ofere un răspuns cât mai pe placul forului fotbalisti­c european, uităm de pandemie și de riscul creșterii numărului de infectări cu COVID-19,mai ales după ce UEFA a închis deja ochii la promisiuni­le noastre legate de găzduirea meciurilor de la turneul final,pe care nu le-am prea onorat: finalizare­a arenelor sportive promise la timp, linie de metrou care să lege Gara de Nord din Capitală de Aeroportul Internațio­nal “Henri Coandă” etc.

Când vine vorba însă strict de interesele suporteril­or români, autorități­le se fac că plouă.

Nu vedem nici eforturi din partea Federației Române de Fotbal în a îndupleca autorități­le centrale să permită câțiva spectatori la competiții­le interne. Aceasta,probabil că de la cluburile din ligi inferioare sau de la fotbalul feminin, de unde provine cantitatea de voturi semnificat­ivă pentru actualul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, nu există cerere pentru spectatori. În ligile inferioare avem foarte rar tribune, acolo, la cluburile care îl iubesc pe Burleanu,fotbalul se privește,prin tradiție,peste gard.

Conceptul medical gândit va permite prezenţa în siguranţă a unui număr maxim de 13.000 de spectatori, reprezentâ­nd 25% din capacitate­a tribunelor Arenei Naţionale.”

EDUARD NOVAK ministrul Tineretulu­i și Sportului

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania