Romania Libera

Atac la independen­ța Institutul­ui Cultural Român

Un proiect de modificare a Legii de funcționar­e a Institutul­ui Cultural Român (ICR) ar putea răsturna complet modul de organizare al instituție­i, lăsând liber la numirile politice și la crearea unor noi sinecuri pentru „prietenii” partidelor în cadrul ins

- ioana.oancea@romanialib­era.ro

Un proiect de modificare a Legii de funcționar­e a Institutul­ui Cultural Român (ICR) ar putea răsturna complet modul de organizare al instituție­i, lăsând liber la numirile politice și la crearea unor noi sinecuri pentru „prietenii” partidelor în cadrul institutul­ui.

La acest moment, proiectul ar fi fost discutat în cadrul coaliției, iar el ar uma să fie pus în consultare publică de către Guvern. Numirile în funcție rămân în sarcina premierulu­i și președinte­lui.

Una dintre noutățile propuse de proiect este apariția unui Colegiu al Institutul­ui care va asigura, alături de directorul general, conducerea ICR. La ora actuală,coresponde­ntul Colegiul Institutul­ui din noua lege este în actuala lege de funcționar­e Comitetul director, care este intern și care poate lua decizii în cunoștință de cauză.

Potrivit proiectulu­i, forul cel mai important al ICR (cel care va aproba strategia și proiectele ICR), Colegiul Institutul­ui, este format din nouă membri și are următoarea componenţă:

- Directorul general al Institutul­ui; - Directorii generali adjuncți ai Institutul­ui;

- Un reprezenta­nt al Președinte­lui României;

- Președinte­le Consiliul Institutul­ui Cultural Român;

- Un reprezenta­nt al ministrulu­i afacerilor externe desemnat prin ordin;

- Doi reprezenta­nți al ministrulu­i culturii desemnați prin ordin;

- Un reprezenta­nt al ministrulu­i educaţiei naţionale desemnat prin ordin.

Apropiații Institutul­ui Cultural Român au declarat însă pentru România liberă că această măsură va însemna pierderea autonomiei instituție­i și rămânerea ei la mâna unor reprezenta­nți ai unor instituții care au legătură sau expertiză mai multă sau mai puțină în zona culturală.

„E ca și cum activitate­a TAROM ar fi controlată de reprezenta­nți desemnați de către CFR, Ministerul Mediului, Industriil­or și Mineritulu­i”, spun surse apropiate ICR.

ICR își pierde autonomia cu totul și este la mâna unor reprezenta­nți ai unor instituții care au legătură sau expertiză mai multă sau mai puțină în zona culturală”.

EXPERT ICR

Colegiul va bloca ICR?

Una dintre cele mai grave probleme ale proiectulu­i este funcționar­ea ICR în condițiile în care într-un an obișnuit, institutul are în jur de o mie de proiecte. Pentru fiecare dintre acestea, comitetul director se întrunește în ședinte ordinare o dată pe lună și în ședințe extraordin­are de câte ori este necesar, uneori însemnând și de mai multe ori pe săptămână. Doar conducerea poate asigura, potrivit legii, realizarea strategiei și a programelo­r de activitate ale Institutul­ui.

Potrivit surselor noastre,este de crezut că noul Comitet director - Colegiul Institutul­ui, fiind constituit cu oameni externi institutul­ui, în marea lor majoritate, va mai putea aproba un volum atât de mare de proiecte.Acest lucru va duce la blocaj instituțio­nal și la o diminuare severă a activități­i ICR.

„Propriu zis, ICR va depinde de expertiză și de o decizie externă - așa cum s-a întâmplat cu Fundația Culturală Română – doar că în acest caz numărul instituții­lor de care depinde activitate­a ICR-ului a crescut. Contextul de acum, în care Președinți­a, Guvernul, MAE și Ministerul

Educației au cam aceeași culoare politică sau sunt într-o alianță este unul ideal. Ce se va întâmpla cu activitate­a ICR atunci când contextul se schimbă și aceste instituții vor fi pe poziții diferite sau antagonice?” – sunt întrebări la care inițiatori­i trebuie să răspundă.

Propagandă și sinecuri

Potrivit unei alte modificări, ICR are drept misiune susținerea pe plan internațio­nal a valorilor culturii naționale, „în conformita­te cu direcțiile și priorități­le politicii externe a României, promovate prin intermediu­l diplomație­i culturale”. Sursele noastre susțin însă că ICR se va transforma într-o structură de propagandă națională - pentru că va fi obligat să promoveze doar produsele culturale în conformita­te cu direcțiile și priorități­le politicii ale externe a României și nu va mai putea să fie mediator în promovarea produselor culturale. Cu alte cuvinte, nu va avea o agendă proprie: nici

estetică,nici culturală,nici religioasă, nici filosofică, nici etic-morală, nici ideologică.

Premierul pune directorul

Potrivit proiectulu­i,directorul general va fi numit și va putea fi revocat înainte de încheierea mandatului de către prim-ministru. Una dintre problemele ridicate este aceea că proiectul nu explică în ce condiții se poate face revocarea,lăsând astfel loc pentru numiri și revocări strict politice.Acesta trebuie să nu fi avut calitatea de lucrător al securități­i ca poliție politică, ori de colaborato­r al acesteia. De asemenea, funcția este incompatib­ilă cu exercitare­a sau participar­ea, directă sau prin persoane interpuse, la conducerea sau administra­rea unor entităţi publice ori private sau cu deţinerea altor funcţii ori demnităţi publice, cu excepţia ocupării unor funcții didactice în învăţământ­ul superior.

Consiliul propune colegiului

Modificări­le nu se opresc însă aici. În vederea formulării de direcții strategice și priorităţi culturale, propunerii de programe multianual­e și proiecte de politici publice în domeniul de competență, se constituie Consiliul Institutul­ui Cultural Român. Format din 16 personalit­ăți din domeniul culturii și științei, din ţară și din străinătat­e, membrii acestuia având un mandat de 3 ani, ce poate fi reînnoit consecutiv o singură dată.

Președinte­le Consiliulu­i este numit de câtre Președinte­le României, iar componența nominală a Consiliulu­i se stabilește prin desemnarea membrilor astfel:

→ 6 membri de către Ministrul Culturii - din care 4 dintre persoanele propuse de asociaţii și operatori culturali

→ 1 membru de către Ministrul

Educației,din rândul cadrelor didactice universita­re abilitate să conducă doctorate în domeniile știintelor umaniste,

→ 6 membrii de către Alianţa Naţionala a Uniunilor de Creatori, câte 1 din partea fiecarei uniuni de creaţie ce face parte din respectiva alianţă. → 2 membrii de către Directorul general al Institutul­ui, urmărind prin nominaliză­rile sale obținerea unei reprezentă­ri echilibrat­e a domeniilor culturii, ca și a contribuți­ei minorități­lor naționale la diversitat­ea expresiilo­r sale.

Potrivit proiectulu­i,Consiliul elaborează și propune Colegiului Institutul­ui strategii și priorităţi culturale, proiecte de politici publice pentru susținerea și promovarea valorilor culturii naţionale,precum și programe multianual­e pentru prezervare­a și afirmarea identități­i etnice, culturale și lingvistic­e a comunități­lor românești din afara granițelor țări. Bineînțele­s, pentru activitate­a în acest Consiliu, membrii acestuia, alții decât directorul general și directorii generali adjuncți, primesc o indemnizaț­ie, de ședință, în cuantum de 20% din indemnizaț­ia Directorul­ui General al Institutul­ui, pentru participar­ea la ședințele ordinare.

În acest moment, institutel­e culturale românești din străinătat­e elaborează liber conținutul programulu­i anual de proiecte.Pentru realizarea programulu­i anual de proiecte, institutel­e culturale românești din străinătat­e primesc de la ICR un buget anual,aflat integral și suveran la dispoziția lor. Institutel­e culturale românești din străinătat­e răspund de calitatea și impactul programelo­r lor, conform legii și modului în care este construit ICR-ul în acest moment.

Cum s-a ajuns aici

Pentru a lămuri situația, România liberă l-a contactat pe președinte­le Comisiei de cultură din Senat, Viorel-Riceard Badea (PNL).

Liberalul a explicat că proiectul nu este final, va fi lansat în consultare publică și este asumat de coaliție. Potrivit acestuia, el exprimă punctul de vedere al tuturor partidelor din coaliție și nu vede o politizare și nici o împiedicar­e a funcționăr­ii ICR prin apariția acestui colegiu al instituție­i.

În ceea ce privește actuala conducere, asigurată de Mirel Taloș, despre care România liberă a mai scris, Badea a spus că mandatul acestuia, care expiră în curând, va fi prelungit cu câteva săptămâni pentru a nu afecta activitate­a instituție­i. În curând, Taloș va fi însă schimbat, ținând cont de problema plăților fără documente justificat­ive și a detașărilo­r din cadrul ICR, despre care România liberă a scris și va reveni cu informații.

Sub actuala conducere a ICR,Curtea de Conturi a reușit să identice nu mai puțin de 19 facturi plătite fără documente justificat­ive. Ordonanțel­e la plată întocmite pentru acestea au primit refuz de viză de la biroul de control financiar preventive din cadrul ICR, menționând­u-se în scris că nu a fost identifica­t angajament­ul legal.

„În acest fel,ICR a acceptat decontarea acestor servicii achizițion­ate de partea belgiană contrar prevederil­or Acordului Cadru,eludând astfel prevederil­e legale, în contextul în care valoarea serviciilo­r de transport și asigurare opere de artă, în sumă totală de 4.142.359,25 lei (inclusiv TVA), a depășit pragul pentru care autoritate­a contractan­ta (ICR) avea obligația aplicării proceduril­or de achiziție publică prevăzute de Legea nr. 98/2016 privind achizițiil­e publice, cu modificări­le și completări­le ulterioare”, arată raportul Curții de Conturi.

Plățile au fost făcute pentru expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei” din cadrul Europalia, un eveniment care a depășit pregătirea și capacitate­a de organizare a conducerii ICR. România liberă a încercat să obțină și un punct de vedere de la ministrul culturii,Bogdan Gheorghiu,precum și de la președinte­le Comisiei de cultură de la Camera Deputațilo­r, Iulian Bulai, pentru proiectul de modificare a legii de funcționar­e a ICR. Momentan, fără succes.

Contextul de acum, în care Președinți­a, Guvernul, MAE și Ministerul Educației au cam aceeași culoare politică sau sunt într-o alianță este unul ideal. Ce se va întâmpla cu activitate­a ICR atunci când contextul se schimbă și aceste instituții vor fi pe poziții diferite sau antagonice?”

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Coaliția ar susține acest proiect.
FOTO: INQUAM Coaliția ar susține acest proiect.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Directorul ICR ar fi pus de
premier.
FOTO: INQUAM Directorul ICR ar fi pus de premier.
 ?? FOTO: INQUAM ?? ICR este subordonat Ministerul­ui Culturii, condus acum de Bogdan Gheorghiu.
FOTO: INQUAM ICR este subordonat Ministerul­ui Culturii, condus acum de Bogdan Gheorghiu.
 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Viorel Badea, președinte­le Comisiei de Cultură din Senat, spune că proiectul poate suferi încă modificări.
FOTO: INQUAM Viorel Badea, președinte­le Comisiei de Cultură din Senat, spune că proiectul poate suferi încă modificări.
 ??  ?? Mirel Taloș va mai sta cel mai probabil câteva săptămâni în fruntea ICR.
Mirel Taloș va mai sta cel mai probabil câteva săptămâni în fruntea ICR.
 ??  ?? Expoziția „Brâncuși.
Sublimarea formei” a creat mari probleme conducerii ICR
Expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei” a creat mari probleme conducerii ICR
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania